Lucian Blaga și viziunea lui asupra cunoașterii

Extras din referat:

Lucian Blaga (n. 9 mai 1895, Lancrăm, lângă Sebeș, comitatul Sibiu - d. 6 mai 1961, Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.

Scriitorul, filosoful și profesorul Lucian Blaga a fost una dintre cele mai importante figuri ale culturii românești contemporane. Sistemul său filosofic, comparabil ca anvergură și ca arhitectură a ideilor cu acela lui Hegel, iar ca expresie literară cu opera lui Nietzsche sau Bergson.

Creația sa filosofică este grupată în trei trilogii:

1943 - Trilogia cunoașterii în trei volume: Eonul dogmatic, Cunoașterea luciferică, Cenzura transcendentă.

1944 - Trilogia culturii in trei volume: Orizont și stil, Spațiul mioritic, Geneza metaforei și sensul culturii

1946 - Trilogia valorilor, Știință și creație, Gândire magică și religie, Artă și valoare.

Cea de-a patra, Trilogia cosmologică, a rămas în stadiu de proiect. Din ea autorul a publicat un singur volum, Diferențialele divine, primul din această ultimă trilogie.

Blaga este creatorul unui sistem filosofic de construcție speculativă și inspirație artistică, în centrul căruia se află noțiunea de mister. El considera că „prin artă, religie și filosofie, omul năzuiește spre relevarea misterului, dar intervine cenzura transcedentă, care așezată de Marele Anonim între el și omenire împiedică cunoașterea esenței existenței”. În concepția sa Marele Anonim a creat lumea și o creează în continuare și astfel se explică relativitatea existenței și a cunoașterii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucian Blaga si Viziunea lui Asupra Cunoasterii.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
288.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!