Filosofie și științ[

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eseul prezent incearca sa degajeze o concluzie referitoare la raportul filosofie - stiinta, din perspectiva unora dintre discursurile pe aceasta tema din sec. XX, secol in care tema devine problematica.

Se va contura specificul fiecarui mod de a cunoaste, se vor identifica posibilele influente negative ale unuia asupra celuilalt, se vor puncta principalele moduri de a raporta filosofia la stiints, argumentandu-se in favoarea unuia dintre modele. In final, am dori sa cercetam ideea necesitatii filosofice si modalitatea acestei necesitati.

Ortega y Gasset, in ,, Ce este filosofia?" pornind de la intrebarea asupra intamplirii din viata omului de a filosofa, construieste ca raspuns un intreg demers filosofic, in cadrul caruia se articuleaza si o viziune asupra relatiei filosofie- stiinta.

Pentru Ortega filosofia este ,,cunoasterea universului", cunoastere de un dramatism particular si un eroism intelectual specific acestei activitati a spiritului. Am putea explica acest eroism, ca acel ceva al filosofiei, care se opune tentatiei existente in orice organism de a se desprinde de prezent si a se face incetul cu incetul arhaic, un ceva care corespunde unei asumari a destinului. Filosoful refuza trecutul, cu supozitiile sale, constituindu-si filosofarea ca un sistem de adevaruri constituit, fara a admite ceva ce nu poate fi dovedit in cadrul acestui sistem. Pentru filosof ,,universul e vocabula enorma si monolitica, ce, asemeni unei gesticulatii vaste si vagi, mai degraba ascunde decat enunta acest concept viguros: tot ce se gaseste".

Obiectul filosofiei este straniu si radical diferit de orice altceva, prin ,,tot ceea ce se gaseste", intelegandu-se lucruri reale, fizice, spirituale, ireale, ideale, fantastice, dar in masura in care constituie totul.

Obiectul filosofiei este cel care nu poate fi dat, cel care-i este filosofului la inceput total necunoscut, este nici unul din celelalte obiecte, el fiind totul, acel tot care nu lasa nimic in afara sa si, prin urmare, singurul obiect isi este suficient siesi.

In viziunea lui Ortega y Gassett omul de stiinta nu se apropie nici pe departe prin gestul eroic de obiectul sau. Omul de stiinta incepe prin a delimita o portiune din Univers, prin a-si limita problema proprie, care altfel, nefiind absoluta, inceteaza partial a mai fi problema. Caci se incepe cu o problema si cu ceva care se stie. Fizicianul si matematicianul cunosc cu anticipatie intinderea si atibutele esentiale ale obiectului cunoasterii lor, incepand de fapt cu ceva pe care-l iau drept stiut, nu cu o problema.

O alta diferenta intre filosofie si stiinta este sensul pe care-l are in fiecare din acestea doua moduri vocabula ,,cunoastere". Pentru siintele particulare cunoasterea e solutie pozitiva si concreta a unei probleme, patrundere perfecta a obiectului de catre intelectul subiectului.

Astfel, atiinta este conceputa ca o serie de solutii date unor probleme. Pentru a fi filosofie un ansamblu de reflectii trebuie sa se constituie ca creatie universala, integrala, un sistem absolut al intelectului. Pentru a fi universala, trebuie ca filosofia sa-si asume constitutiv obligatia de a se confrunta cu orice problema. Aceasta insa presupune un risc. Exista posibilitatea ca lumea sa fie o problema in sine insolubila.

Pentru filosofare are primat constiinta problemei, iar nu solutia, care se poate sa nu fie data la un moment dat. Pragmatismul, in cadrul caruia o problema insolubila nu este problema, nu este considerat de Ortega filosofie, ci ,,teoria sincera in care se exprima modul cognitiv al stiintelor particulare".

Adevarul stiintific este altfel decat cel filosofic, Ortega y Gasset considera ca exactitatea

Bibliografie:

AUTOR: Jose Ortega y Gasset

EDITURA: Humanitas, Bucuresti, 1999

2. Despre constiinta filosofica

AUTOR: Lucian Blaga

3. Logica cercetarii

AUTOR: Karl Popper

EDITURA: Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981

4. Structura revolutiilor stiintifice

AUTOR: Thomas Kuhn

EDITURA: Humanitas, Bucuresti, 1999

5. http://www.wikipedia.org

6. www.e-referate.go.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofie si Stiinta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 104 cuvinte
Nr caractere:
17 843 caractere
Marime:
23.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
filosof, constiinta, probleme
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!