Filosofie și filosofare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin filozofie ne aflam in domeniu interogatiei, in care gandirea revine asupra principiilor ce guverneaza cosmosul sau a temeiurilor a tot ceea ce exista, reprezentand gandirea asupra esentelor principiilor ultime ale lumii si omului, insa nefinalizata intr-un raspuns ultim, cin intr-un exercitiu continuu al problematizarii.

Platon numea filozofia ca fiind suisul sufletului catre locul inteligibilului, filosofia fiind astfel calea pe care trebuie sa o urmeze gandirea pentru a ajunge la cunoastere.

Filosofia s-a constituit prin incercarea de a da raspunsuri, incat ajunge sa vizeze raportul omului cu lumea cu existenta. Filosofia incearca sa explice in ce consta conditia umana, conceptul de conditie umana, de asemenea situatiile obisnuite si limita. In acelasi timp filosofia se preocupa de locul si rolul omului il ajuta pe acesta sa ierarhizeze lumea. Filosofia il ajuta pe om sa opteze in cunostinta de cauza de ce oamenii opteaza pentru anumite ralieri.

Filosofia il ajuta pe om sa se cunoasca pe sine sa-si formeze o cunostinta de sine care sunt propriile sale relatari dar raportata la realitatea sociala, sa-si formeze constiinta alteritatii care este constiinta respectului pentru ceilalti alaturi de care traiesti.

Filosofia s-a format in antichitate la inceput in obiectul filosofiei erau puse cunostinte din toate domeniile treptat s-a produs o departajare intre discursul filosofic si cel stiintific. Tot pe parcursul istoriei s-au constituit domeniile meditatiei filosofice. Parerea celor mai multi cercetatori este ca in Grecia Antica a existat o filosofie riguroasa, originala si nu se confirma opinia dupa care grecii au dat putin si au luat mult.

Filosofia in Grecia Antica a aparut in perioada genezei a aparitiei relatiilor de productie sclavagiste, ca o reflectie implicita mai mult sau mai putin in mitologie, dar ea incearca sa se desprinda treptat de mitologie. Astfel in Iliada si Odiseea a lui Homer gasim primele incercari de interpretare filosofica a lumii, primele intrebari si primele raspunsuri cu privire la lume. In poemul lui Hesiod Teogonia, muntii si zilele gasim elemente de filosofie, Hesiod fiind poet. Acesta trece dincolo de originea zeilor si se intreaba cum s-a trecut de la haos la cosmos. Aceasta intrebare este filosofica si este o prezentare a filosofiei de mai tarziu. Trecerea de la poemele hesiodice la filosofia greaca propriu-zisa este considerata un adevarat miracol dar un miracol realizat de oameni pentru ca primii filosofi erau strans legati de indeletnicirile, problemele societatii si au ajuns la filosofie pe cale omeneasca. Ei contemplau cerul, natura, dar nu o contemplatie pura ci pentru a gasi solutii pentru problemele cetatii.

In Europa evului mediu filosofia se intinde intre secolele V XV. Fenomenul are inceput mai repede. S-au exprimat pareri unilaterale, aprecieri dogmatice cum este aprecierea ca in Europa Vestica filosofia ar fi o noapte de 1000 de ani in sensul ca spiritul uman a dus ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofie si filosofare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 197 cuvinte
Nr caractere:
5 971 caractere
Marime:
11.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
filosofie, concepte
Predat:
la liceu
Sus!