Filosofie juridică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

This short presentation is about one of the most important

philosopher of all times: Immanuel Kant. Hi has made big contributions in many areas of the sciences including law, philosophy, sociology,etc. His writings are very influent for the next philosophers, and appreciated in our days also. My presentation refers to his way of seeing state and law. I tried to briefly express his opinions and thoughts about this, regarding people and society and its values.

Evoluţia Filosofiei dreptului nu ar fi fost posibilă fără inovaţiile metodologice ale lui Socrate, Platon, Toma d’Aquino, Kant, Hegel etc. Socrate a reuşit să inducă atenienilor sentimentul dreptului prin punerea acestora în situaţia de a descoperi singuri ce este drept şi nedrept.

Platon evidenţiază rolul legilor încetate cu ajutorul dialogului (dialogul “Legile”).

Toma d’Aquino, împreună cu întreaga filosofie medievală descoperă esenţa divină a dreptului, prin metoda transcendentală de factură religioasă, în timp ce Kant foloseşte aceeaşi metodă, dar de factură laică, coborând transcendenţa din cer, în spiritul uman şi conturând, astfel, ideea de drept subiectiv, în opoziţie cu cel obiectiv.

Pentru Kant, legea juridică universală este: “acţionează exterior în aşa fel, încât întrebuinţarea liberă a liberului tău arbitru să poată coexista cu libertatea tuturor, conform unei legiuniversale”.

Immanuel Kant s-a născut în 22 aprilie 1724- în Königsberg/Prusia Orientală - și s decedat la 12 februarie 1804, fiind înmormânat în Königsberg. A fost unul din cei mai mari gânditori și filosof, din perioada iluminismului în Germania. Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. El a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne prin fundamentarea idealismului critic. Putem numi în special pe Fichte, Schelling și Hegel care și-au dezvoltat sistemele filozofice pornind de la moștenirea lui Kant. Cei mai mulți scriitori și artiști din vremea lui au fost influențați de ideile sale în domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleistneputând fi înțelese fără referința la concepțiile filozofice ale lui Kant.

Concepția despre stat

Statul este principala institutie politică a societatii. Aparut cu aproape șase milenii în urmă în Orientul antic (Egipt,Babilon,China,India), statul continuă să fie și azi instrumentul conducerii sociale, iar dezbaterile privind natura, functiile, mecanismul și formele sale continuă să polarizeze atenția unor cercuri largi de specialiști în domeniul politologiei, al sociologiei,al dreptului.

Curente şi teorii filosofice explică de-a lungul timpului de pe poziţii diverse importanţa statului,rolul său în apărarea unor interese sociale de grup sau ale societăţii în întregul său.

Kant consideră că statul legitim(statul de drept) este cel care are ca scop apărarea drepturilor inalienabile ale omului şi în care politica este subordonată moralei.

Dreptul este ansamblul regulilor asigurate de către stat,care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman in principalele relaţii din societate într-un climat specific manifestării coexistenţei libertătilor,a apărarii drepturilor esenţiale ale omului şi a statornicirii spiritului de dreptate.

De asemenea,putem defini Statul ca fiind organizaţia politica care deţine monopolul forţei de constrângere, al elaborarii si aplicării dreptului,exercitată într-o comunitate umană de pe un anumit teritoriu.

Stiinta dreptului urmeaza a studia problematica statului sub aspectul juridicitatii sale.Dupa expresia kantiana,statul nu este decat ,,unirea unei multimi de oameni sub legile juridice”.

Kant va defini statul ca o „multitudine de oameni trăind după legile dreptului şi asociate prin-un contract”.

Concepţia despre stat a lui Kant a fost foarte mult influenţată de concepţiile despre contractul social. În accepţiunea sa contractul are un caracter ideal şi ipotetic, „el este regula şi nu originea constituirii Statului, el nu este principiul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofie juridica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 821 cuvinte
Nr caractere:
9 508 caractere
Marime:
19.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!