Filosofia eleată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scoala eleata apare catre sfirsitul sec VI i. e. n. in orasul Eleea si se menaine pina la mijlocul secV i. e. n. Din aceasta scoala sau direcaie filosofica fac parte Xenofan, Parmenide, Zenon si Melissos.

Spre deosebire de mizelieni, pythagoriceni, Heraclit, care pornesu de la caracterul multiplu, divers si transformatoral universului, Xenofan si toti urmatii sai poreneau de la conceperea cosmosului ca pe ceva unic vesnic si neschimbator. Apoi eleatii nu mai cauta temeiul ultimo al univesrsului, ci introduce in circulatia filosofica notiunile de existenaa si non-existenaa, gindire si raporturile dintre ele.

La Xenofan, un loc deosebit il ovupa invatatura despre existenta, care este conceputa ca divinitate. Dupa parerea lui dace ceva este atuncie imposibil ca acest ceva sa se fi nascut. Fiindca ceea ce este nascut nascut poate fi nascut ori din ceva asemanator cu el saudin ceva deosebit de el. Daca am presupune ca ceva moale se naste din ceva tare, ceva rau se naste din ceva buna atunci ar trebui sa zicem ca nasterea ca avut loc de la nefiinta, ceea ce este imposibil. Existenta care este divinitate este vesnica si ea este un UNU.

Ea e la fel in toate partile sale, altfel unele dintre parai s-ar gasi intr-o stare de superioritate fata de altele.

Nu-i nici marginit nici nemarginit. Nemarginita este nefiinta caci ea nu are nici inceput nici sfirsit. UNU nu este identic nici cu nefiinta si nici cu o pluralitate de fiinte.

Nici nu se misca nici nu-i nemiscata. Nemiscata e nefiinta, caci nici spre ea nu vine nimic si nici ea nu trecec spre ceva.

Din cele expuse putem conchide faptul ca nefiinta nu exista. Adica tot ce este exista. Nefiinta care este vid, nimic nu poate exista. Aici putem vedea un panteism, adica o identificare a divinitatii cu existenta., deci cu intreaga natura. Xenofan este primul cugetator care inainteaza ipoteza ca omul nu este creatiunea teilor ci zeii sunt produsul fanteziei umane.

Dupa parerea sa, exista mai multi Sori si ami multe Luni. Soarele este necesar pentru existenta in timp ce Luna este de prisos.

Potrivit teoriee de cunostere a lui Xenofan, facultatile de cunoastere ale omului sunt marginite si superficiale. El susaine ideea ca simturile sunt inselatoare, iar raaiunea este considerata superficiala. Astfel, adevarul ramine inaccesibil. cunostintele omului sunt doar niste pareri, adica poarta caracter superficial si subiectiv.

Parmenide Elev a lui Xenofan. In memoria lui Parmenide. Platon a scris un dialog care-i poarta numele. Lucrarea principala poarta denumirea Despre natura, in care manifesta o profunzome neobisnuita a cugetului. Parmenide a fost nu numai filosof renumit, ci si un om politic inaintat pe timpul sau.

Parmenide este considerat teoreticianul scolii eleate. In general ontologia lui Parmenide continua pozitia lui Xenofan. Tot odata el inlatura complet conceptiile pythagoricienilo si ale lui Heraclit care recunosteau atit realiatea fiintei cit si a nefiintei, cit si caracterul lor schiombator. Pentru Parmenide ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Filosofia Eleata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 786 cuvinte
Nr caractere:
8 168 caractere
Marime:
13.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Predat:
la gimnaziu
Sus!