Determinismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Determinismul este propozitia filozofica potrivit careia orice eveniment, inclusiv cognitia si actiunea umana, este determinat in mod cauzal de un lant neintrerupt de evenimente anterioare. Nici un miracol misterios sau eveniment pur intamplator nu are loc. Daca a existat vreodata un eveniment indeterminist de la inceputul timpului, atunci Principala consecinta a filozofiei deterministe este ca liberul arbitru (vointa libera) devine o iluzie (cu exceptia definitiei din compatibilismul strict. Conform credintei populare, determinismul afirma ca toate evenimentele viitoare au fost deja predeterminate si vor avea loc in mod obligatoriu (pozitie cunoscuta sub numele de fatalism); evident ca nu exista asa ceva, iar metafizicienii inca dezbat aceasta problema. Determinismul este asociat cu, si se bazeaza pe ideile de materialism si cauzalitate. Cei care s-au ocupat cu problema includ Omar Khayyam, David Hume, Thomas Hobbes, Immanuel Kant, si, mai recent, John Searle.

Semnificatia exacta a termenului determinism a fost subiectul a diferite interpretari. Unii privesc determinismul si liberul arbitru ca excluzandu-se reciproc, in timp ce altii, numiti compatibilisti, cred ca cele doua idei pot fi reconciliate. Mare parte din disputa provine din faptul ca definitia liberului arbitru, ca si cea a determinismului de altfel, variaza. Unii sunt convinsi ca se refera la adevarul metafizic al unei capacitati umane de a lua decizii si de a impune aceste decizii la nivel colectiv, de obicei prin mijloace democratice. Altii insa il definesc ca senzatia acestei capacitati pe care oamenii o traiesc atunci cand actioneaza. De exemplu, David Hume a afirmat ca este posibil ca un individ sa nu isi poata duce la implinire dorintele si convingerile numai prin liber arbitru (vointa independenta) , ci mai degraba liberul arbitru se refera la abilitatea unui individ de a transpune acele convingeri si dorinte in actiune voluntara.

Inca la inceputul secolului trecut, cand astronomul Edwin Hubble a afirmat ca decalajul spre rosu arata ca Universul se extinde, opinia predominanta in randul expertilor a fost ca Universul a inceput cu Big Bang, prin urmare are o varsta finita. Diferiti astrofizicieni au pareri diferite privind aparitia Universului, dar o perspectiva consistenta este ca determinismul stiintific se confirma la nivel macroscopic de la nasterea Universului.

Ideea ca intreg Universul este un sistem determinist a fost enuntata in religia, filozofia si literatura ocidentala si orientala. Atomistii greci Leucip si Democrit au fost primii care au anticipat determinismul cand au teoretizat ca toate procesele lumii au loc datorita interactuinile mecanice ale atomilor, dar aceasta teorie nu s-a bucurat de larga acceptanta in acea vreme. In Occident, determinismul este adesea asociat cu fizica newtoniana, care descrie materia fizica a Universului operand potrivit unui set de legi cognoscibile, stabile. Ipoteza numita Bila de biliard, un produs al fizicii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 975 cuvinte
Nr caractere:
10 036 caractere
Marime:
17.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Predat:
la gimnaziu
Sus!