Confucionismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este o complexa doctrina religioasa, etica si filosofica elaborata in sec. al VI-lea I. Ch. de catre Confucius si reprezinta prima mare sinteza a spiritualitatii religioase chineze.

Reformator religios si filosof chinez (Kong Fu Tzi - Maestrul Kong - latinizat de misionarii crestini in sec. al XVII-lea sub numele de Confucius), provine dintr-o familie nobila chineza, educatia si cariera sa i-au permis asimilarea traditiilor culturii si civilizatiei chineze.

A fost un invatator itinerant, strabatand imensul teritoriu al Chinei Antice in cautarea intelepciunii.

- Primavara - Toamna Tarii Lu. Doctrina confucionista este un interesant amalgam de traditii arhaice chinezesti, de principii morale, filosofice, religioase etc.

Principalele coordonate ale acestei doctrine sunt: - esafodajul invataturii confucioniste il constituie traditia si normele etico-politice: - fidelitatea fata de eticheta sociala; - respectarea datinilor, a moravurilor, a sacrificiilor ce fixeaza clar ierarhiile intr-o societate bine structurata; - divinizarea imparatului chinez ca Fiu al Cerului; Toate acestea punctand un veritabil sincretism intre cultul stramosilor si cultul naturii.

Eu sunt transmitator si nu initiator. Iubesc trecutul si-l cercetez cu intelepciune (Confucius). - in cadrul doctrinei confucioniste se realizeaza conexiuni intre Macrocosmos (Univers), guvernat de zeul cerului (Tian) si Microcosmos (societatea si omul), cele doua universuri graviteaza in jurul ideilor de norma, ordine, lege.

Cerul a pus inceput Puterii (Te) care este in mine; a carmui prin virtute este ca si cum ai fi Steaua Polara (Confucius). - in centrul doctrinei confucioniste sta educatia absoluta, metoda prin care individul obisnuit devine un om perfect (oricine poate deveni perfect, indiferent de originea sa, daca respecta neconditionat disciplina si normele). Dupa opinia lui Confucius, nobletea se dobandeste prin educatie si nu prin nastere, ea caracterizandu-se prin intelepciune, bunatate si curaj, avand drept scop suprem dezvoltarea virtutiilor.

- Confucius a elaborat un veritabil cod etic ce se fundamenteaza pe urmatoarele principii: 1) Reciprocitatea: ceea ce nu doresti sa ti se faca tie sa nu faci nici tu altora; 2) Omenia - inseamna, in viziunea confucionista, a iubi pe oameni, a fi uman, insemnand un sumum de virtuti cultivate: respect, sinceritate, marinimie, statornicie, bunatate; 3) Dragostea si respectul in familie - Confucius insista pe relatia sot-sotie, parinte-fiu, batran-tanar, subliniind necesitatea ca intre membrii familiei sa existe cele mai bune relatii, bazate pe respect, dar si a respectului cetateanului fata de stat, a viilor fata de morti.

- Confucius refuza speculatiile teologice, pentru ca atentia sa s-a focalizat exclusiv spre problemele de ordin practic, etic, social.

Traditia confucionista relateaza faptul ca atunci cand a fost intrebat despre moarte si ce se intampla dupa moarte ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Confucionismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
540 cuvinte
Nr caractere:
3 398 caractere
Marime:
7.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
confucius, filozofie
Predat:
la liceu
Sus!