Previzualizare referat:

Extras din referat:

Investigatiile moderne in gandirea economica din antichitate sau a economistilor preclasici permite sa se contureze o imagine mai coerenta a teoriei economice in plina evolutie. Economic, se naste din filozofie, ca o stiinta morala si care in aceea perioada nu au un statut independent. Perioada antica a contribuit la dezvoltarea ideilor economice, prin opera filozofilor antici ca Hesiod, Democrit, Xenophon, Platon, Aristotel, iar studiul economiei in civilizatia europeana incepe in mare parte cu autorii greci, ale caror idei comune cu ale altor autori din antichitate nu au continut nici o conceptie particulara despre legile rationale care guverneaza fenomenele distributiei bogatiei. Aristotel a fost discipolul lui Platon, iar gandirea economica apare intr-o istorie a gandirii filozofice.

Perioada descrisa de mine in aceasta lucrare este caracterizata de faptul ca teoreticienii economici erau deopotriva filozofi, logicieni, teologi sau oameni de stiinta. Curente etice sau filozofice precum aristotelnismul, crestinismul, senzualismul au exercitat un impact coplesitor asupra ideilor legate de valoare si utilitate. Utilitatea reprezinta valoarea de utilizare sau intrebuintare derivata prin consumul unui bun sau lucru, concept folosit de Aristotel si mentinut pana in secolul XVII-XVIII. Prin valori economice se intelege constiinta utilitatii unui bun in comparatie cu altele. Aristotel considera drept valoare ceea ce multumeste o trebuinta. Valorile economice sunt valori materiale; un lucru are cu atat mai multa valoare cu cat multumeste o trebuinta mai imperioasa.

Aristotel (384-322 a. c. ) este cel dintai mare ganditor al lumii care s-a preocupat cu egal interes de toate domeniile cunoasterii umane; este primul om de stiinta care sistematizeaza toate cunostintele acumulate pana la vremea sa, aducand contributii originale in politica, economie, stabilind reperele fundamentale in teoria valorilor. Aristotel foloseste cuvantul economie pentru a se referi la administrarea casei si caminului. Pentru a se referi la problemele pe care noi le consideram economice, Aristotel folosea cuvantul grec crematistica. Chiar daca nu analizeaza in detaliu problemele economice si nici nu considera relatiile intre variabile sau fenomene, abordeaza teme cum ar fi valoarea, banii si dobanda. Chiar daca scopul lor este doar etic, Aristotel este primul care a facut distinctia intre diferitele tehnici economice folosite in cadrul unei campanii si in familie. De asemenea face distinctie intre valoarea de uz si valoarea de schimb, precum si intre bani si bogatie. Considera banii in doua dintre foloasele lor, ca mijloc de schimb si ca marfa folosita pentru a usura schimburile.

Aristotel identifica existenta dobanzii pentru camata, pe care o condamna din punct de vedere etic. Se refera si la teme relationale cu proprietatea privata sau sclavagismul. Observator atent al vietii economice, politice si sociale, cunoscator rafinat al psihologiei maselor si al patimilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aristotel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 016 cuvinte
Nr caractere:
11 467 caractere
Marime:
11.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
aristotel, filosofie
Predat:
la liceu
Sus!