Amurgul gândurilor de Emil Cioran

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 in judetul Sibiu. Frecventeaza din 1921 liceul Gheorghe Lazar din Sibiu iar intre anii 1928-1932 frecventeaza Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. In ultimul an are o intensa activitate, an in care publica primele sale articole: "calendarul", "floarea de foc", "gandirea", "vremea". In 1934 apare prima sa carte intitulata,"pe culmile disperarii" pentru care i se ofera premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri.

Una din lucrarile sale reprezentative o reprezinta si articolul,"Amurgul Gandurilor" articol publicat in anul 1940 la Sibiu. In acest eseu Emil Cioran abordeaza teme preferate precum singuratatea, melancolia, deznadejdea, sinuciderea dar si iubirea.

Emil Cioran incepe acest eseu printr o afirmatie demna da a fi motto ul unei carti: "Poti spune usor ca universul n-are niciun rost". Nimeni nu se va supara. -Dar a afirma acest lucru despre un individ oarecare, el va protesta si va lua oarecare masuri pentru a te sanctiona. Prin aceste cuvinte Emil Cioran lasa de inteles ca Universul dar si viata omului in general nu au niciun rost insa fiecare individ va gasi intr un final unul. Tot acum el face o afirmatie prin care pune in valoare una din temele preferate, singuratatea: "Singuratatea nu te invata ca esti singur, ci singurul". Tot ce nu i uitare ne uzeaza substanta, remuscarea este antipodul uitarii, prin aceste vorbe Emil Cioran ne face sa intelegem ca oamenii in general simt remuscari in urma unui act oarecare, aceasta fiind o remuscare matefizica adica o tulburare fara cauza in care nu iti aduci aminte de nimic dar in care te napadeste un infinit dureros al trecutului. Nu ai facut nicio fapta rea dar te simti responsabil de raul Universului. Cu cat esti mai putin indiferent in fata raului, cu atat esti mai aproape de remuscarea esentiala adica porti povara absentei binelui. (remuscarea este un sentiment asociat culorii violet) Remuscarea este de fapt o forma etica a regretului in care parerile de rau devin probleme si nu tristeti. Filosoful afirma ca pacatul este expresia religioasa a remuscarii iar regretul expresia poetica. Primul este o limita superioara, al doilea o limita inferioara.

"Lumea nu i decat un nicaieri universal". De aceea nu ai unde sa te duci niciodata prin aceasta Emil Cioran ne explica cum oriunde in lume, chiar si intr un catun indepartat de la marginea lumii, timpul se retrage ghemuindu se intr un colt al constiintei, sufletul se izoleaza si in urma unor zvarcoliri nedefinite se rifica la suprafata ta asemenea unui cadavru pescuit in adancimi. Traind intr o mistica logodna cu singuratatea filozoful se considera, "un iov fara prieteni, fara Dumnezeu si fara lepra". Tot aici apare si timiditatea ca un dispret instinctiv al vietii ea avand in componenta dupa opinia filozofului o nuanta religioasa. Teama ca nu suntem ai nimanui, ca Dumnezeu este un nimeni. neincrederea metafizica ne creeaza o neprielnicie in fire si o jena in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amurgul gandurilor de Emil Cioran.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 556 cuvinte
Nr caractere:
8 107 caractere
Marime:
11.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
filosofie, conceptii
Predat:
la liceu
Sus!