Studiu de Caz al Unui Alcoolic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentarea ariei problematice Alcoolismul – o boală

Înainte de boală, alcoolismul este în primul rând un eșec moral. Despre acest eșec moral, vorbește însuși ( Eberhard, R., 1999,) , care a pus în discuție acest subiect într-unul din capitolele cărții sale. Autorul menționează că: ”Atât aparținătorii celui bolnav, cât și persoanele care au de-a face cu el, pe plan profesional, sunt în mod conștient sau inconștient, puși în fața acestei probleme.” Atunci când sunt sub influența alcoolului cetățenii de rând au impresia că sunt niște ratați fără tărie de caracter, că sunt slabi și lipsiți de scrupule.

Această autoapreciere nu face decât să influențeze în mod negativ comportamentul consumatorului, care va avea mereu sentimentul de vină, vină care va duce la apariția unor rețineri și blocaje.

Alcoolicul în general este foarte sensibil la critici, ceea ce nu de puține ori are tendința de a interpreta într-un alt mod anumite gesturi și afirmații. De exemplu, la nivel de grup, și în ceea ce privește anturajul din care consumatorul face parte, în mintea alcoolicului, există pretutindeni întrebarea: ” Oare sunt plăcut de ei cu adevărat? ” această intrebare primește adesea un răspuns fie din partea membrilor grupului, fiind unul negativ, fie îsi răspunde singur la întrebare ajungând ăn acest caz, cu imaginația la extrem. ( Eberhard, R., 1999,)

Experții în domeniul alcoolismului tratează această afecțiune ca pe o maladie bio-psiho-socială. Impactul alcoolismului în plan social și economic este dificil de evaluat, repercursiunile fiind impresionante. De exemplu, în SUA, cheltuielile se ridică la 60 de miliarde de dolari pe an. În SUA, peste 14 milioane de oameni unul din 13 adulți au avut probleme legate de consumul de alcool sau dependența de acesta înrgistrându-se aproximativ 200. 000 de decese pe an, în legătură cu această cauză. ( Ionescu, D., 2003 )

Alcoolismul este cauza principală a cirozei în Europa. Studiile au demonstrat că există o puternică corelație între consumul regulat de alcool, cantitatea și durata lui ( 20-25 de ani) și incidența cirozei. În România consumul este estimat la aproximativ 10 l / cap de locuitor, cu o mortalitate prin ciroză în jur de 20 la 100.000. Ciroza hepatică este foarte bine studiată pe plan epidemiologic, estimându-se că un număr de aproximativ 310.000 oameni mor în fiecare an din cauza acestei afecțiuni. ( Ionescu, D., 2003 )

Dependența de alcool este acea supunere exercitată în mod repetat, prizei etanolice, întrucât în momentul în care aceasta este stopată, apare starea de disconfort atât la nivel psihic cât și diverse tulburări fizice.

Efectele consumului excesiv de alcool se manifestă asupra sănătății individului prin:

- Distrugera progresivă a persoanei dependente ( afectarea sănătății persoanei, respective) existența a numeroase cazuri de psihoză alcoolică și ciroză;

- Afectarea dezvoltării psihosomatice și educaționale a adolescenților și tinerilor;

- Efecte asupra activității productive: scăderea randamentului, absenteism, accidente, șomaj; ( Pieleanu, M., 1999 )

La nivelul familiei, pot exista consecințe cum ar fi:

- Copii cu erdeditate tratată de alcoolism parental;

- Abandon familial;

- Violență familială;

În același timp, consumul abuziv de alcool conduce la creștere:

- Frecvenței actelor antisociale și a gradului de periculozitate socială;

- Atitudililor provocatoare sau imprudenței unor victime ;

În evaluarea manifestărilor antisociale ale consumatorilor de alcool, specialiștii în domeniu, au stabilit unele criterii privind conturarea personalității. Acestea sunt :

- Incapacitatea de a se menține într-o activitate profesională permanentă, prin absență, repetare, șomaj prelungit (dacă este vorba de un loc de muncă), sau prin părăsirea mai multor locuri de muncă.

- Incapacitatea de se conforma normelor sociale, distrugerea unor bunuri, furt, exercitarea unor activități ilegale.

- Iritabilitatea sau agresivitatea manifestate prin agresiuni repetate;

- Incapacitatea de a respecta obligațiile financiare, sau incapacitatea de se ocupa de nevoile altor persoane aflate în îngrijire.

- Imprudență privind securitatea proprie sau a altei persoane întâlnită în special în cazurile accidentelor de circulație.

- Înstabilitatea vieții sexuale.

Forme clinice de alcoolism

Alcoolimul cuprinde următoarele categorii clinice cu implicații medico-soiale diferite:

-Beția alcoolică obișnuită (ebrietas vulgarias) pe care și-o provoacă în mod voluntar unele persoane în scopul creării unei stări de bine, agreabile, fără a se ajunge la dependență.

-Alcoolofilia ce reunește aspectele psihopatologice caracterizate prin înclinarea deosebită pe care o resimt unele persoane față de euforizarea prin consumul băuturilor alcoolice ceea ce conduce în timp la instalarea dependenței și alcoolismului cronic, indiferent de cantitatea de alcool administrată.

Observații:

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice

Specializarea: Asistență Socială

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de Caz al Unui Alcoolic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 109 cuvinte
Nr caractere:
11 152 caractere
Marime:
32.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Profesorului:
Maria Mihaila
Sus!