Istoria Presei Literare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“BULETINUL ASOCIAŢIEI ACADEMICE <<VASILE PÂRVAN>>

A FOSTILOR MEMBRI AI ŞCOALEI ROMÂNE DIN ROMA”

Asociaţia Academica “Vasile Pârvan” a foştilor membri ai Şcolii Române din Roma se infiinteaza in Bucuresti, avand sediul pe Str. Slătineanu, Nr 9 A.

“Act constitutiv.

Subsemnaţii, întruniţi în şedinţa de constituire azi 4 martine 1939 au hotărât

urmatoarele:

Se înfiinţează în Bucureşti Asociaţia Academică V Pîrvan, a fostilor membri ai şcolii Române din roma

Sediul Asociţiei este in Bucureşti str. Slătineanu, Nr 9 A. având scopul de a păstra contactul cu activitatea şcolii române din Roma, a întreţinecamaredoria foştilor membrii ai acestie şcoli şi a înlesni activitatea ştiinţifică a membrilor ei.

Organizarea şi conducerea societăţii precum şi scopurile urmărite de ea sunt cuprinse în alăturatul statut, care face parte intergrantă din prezentul act constitutiv.

Toţi semnatarii, membri fondatori consimţim în totul atât la punctele cuprinse în prezentul act constitutiv cât şi în statut.

Autorizăm pe D-nii grigore Folorescu, Radu Vulpe şi D. M. Pippidi să indeplinească toate formalităţile necesare obţinerii personalităţii juridice.

Făcut în Bucureţti azi 4 martie 1939.”

Adunările Generale ale Asociaţiei Academice “Vasile Pârvan” a foştilor membri ai Şcolii Române din Roma, desfasurate pe data de 23 Mai 1936, respectiv 4 Martie 1939 au avut scopuri comune, bine precizate :

1.intretinerea relatiilor de camaraderie dintre fostii membri ai Scolii;

2.pastrarea contactului cu activitatea acestei institutii ;

3.inlesnirea prin publicatii proprii a actrivitatii stiintifice a membrilor ei.

La publicatie, au colaborat diverse figuri culturale , precum Călinescu George, Teodoriu Horia, Vulpe Radu, Constantinescu Mac etc.

Buletinul Asociaţiei Academice “Vasile Pârvan” din 23 Mai 1936, numarul 37, prezinta un process verbal al celei de-a IX-a Adunare Generala, care a avut loc in sala de Epigrafie Latina a Faculatii de Litere din Bucuresti, Sedinta s-a deschis la ora 16:30, sub presedintia domnului Gr. Florescu. Acesta a prezentat darea de seama asupra activitatii comitetului si darea de seama financiara, aprobate in unanimitate de catre Adunare, Trecandu-se la celelalte puncte de pe ordinea de zi, Adunarea proclama membri de onoare ai Asociatiei pe domnii Roberto Paribeni ( profesor la Universitatea “Sacro Cuore” din Milano) si Al. Lahovary ( fost Ministru al Romaniei la Roma) , dupa carea proba ca si viitoarele Adunari Generale sa se desfasoare in Bucuresti, in termenul prevazut de statute, cu mentiunea ca in orice caz sa se organizeze excursii colective pentru strangerea relatiilor colegiale.

Tot in cadrul aceleiasi sedante, domnul Ge, Ionescu citaste referatul ( aprobat ulterior in unanimitate de catre Adunare) pentru acordarea premiului “vasile Parvan” de 5000 lei, pe anul 1935-1936 domnului arhitect Nicolae Lupu pentru machetéele de reconstituire ale vilei romane “Sette Bassi” (de langa Roma), prezentate si expuse la “Mostra Augustea della Romanita”. De asemenea, se propune modificarea articolului 7 din Statutul Asociatiei, in sensul adaugarii a inca 3 membri . Mai apoi, se admite sa se recomande tuturor membrilor inscrierea in noua Asociatie universitara “Prietenii Artei, Stiintei si Literelor italiene”, care are ca stop strangerea relatiilro culturale dintre Italia si România.

Comitetul depunandu-si mandatul, se procedeaza la alegerea noului Comitet, votandu-se separat , pentru presedinte si pentru restul comitetului.

Dupa alegere, comitetul se constituie astfel:

Presedinte: Radu Vulpre (Bucuresti)

Vicepresedinte: P. Nicorescu (Iasi)

C. Daicoviciu (Cluj)

Secretar-Casier: Mac Constantinescu (Bucuresti)

Censor: M. Berza (Bucuresti)

Membri: Al. Busuioceanu (Bucuresti)

Vladimir Dumitrescu (Bucuresti)

Gr. Florescu (Bucuresti)

Al. Marcu (Bucuresti)

Em. Panaitescu ( Cluj)

Const. Zoppa ( Cernauti)

In continuare, in acelasi numar al Buletinului, sunt prezentate discursul presedintelui Asociatiei din 1937, Radu Vulpe ( darea de seama), dupa care darea de seama financiara, cu fondul “Vasile Parvan”, fondul depus la Banca Blank, fondurile mobile la dispozitia Asociatiei (venituri si cheltuieli) si o recapitulare a acestora. Intalnim dupa acestea un referat cu privire la acordarea premiului “Vasile Parvan” pe anul 1935-1936 domnului Arhitect Nicolae Lupu, Fost Membru al Scolii Romane din Roma pentru machetéele in ghips a villei “Sette Bassi”, Roma.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Presei Literare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 463 cuvinte
Nr caractere:
8 923 caractere
Marime:
794.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!