Aspecte socio-filosofice și metodologice asupra conceptului de securitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de securitate a devenit dupa 1989 unul din cele mai utilizate concepte la nivelul elitelor internationale alaturi de conceptele de globalizare, dezvoltare durabila. Acest concept tinde sa aiba un coeficient cu valori din ce in ce mai mari. Pana in anii 1980, conceptul de securitate avea un rol subsidiar, in analizele fiind dezvoltat cu precadere in domeniul militar, in cadrul studiilor strategice.

Astazi putini sunt cei dispusi sa nege ca securitatea se numara printre problemele principale cu care se confrunta umanitatea. Securitatea ocupa un loc central, intrucat omenirea domina multe din conditiile ce determina securitatea la diferite niveluri, iar ele par incapabile sa coexiste armonios.

Pentru a dobandi o intelegere corecta a problemei securitatii, pe care o pune astazi filosofia, trebuie sa intelegem mai intai conceptul de securitate. Un concept simplist de securitate constituie o bariera in calea progresului. Prin simplist se denumeste intelegerea securitatii care percepe in mod inadecvat contradictiile latente proprii conceptului insusi si /sau la fel de inadecvat constienta de faptul ca logica securitatii implica aproape intotdeauna niveluri inalte de interdependenta a actorilor care incearca sa se mentina in securitate.

Contemporaneitatea denota un interes din ce in ce mai mare fata de interconexiunea notiunilor de ,,securitate" si "dezvoltare durabila". Acest interes nu este intamplator, deoarece nu putem vorbi astazi despre dezvoltare durabila a oricarui sistem social fara a asigura securitatea lui in plan global. A constientiza reala posibilitate aproprierea civilizatiei de hotarele functiei sale a pus filosofie sa caute noi temelii, principii care vor contribui la iesirea din impasul care ameninta existenta vietii si ratiunii pe Pamant. - contemporana, raspunzand la vesniciile si fundamentalele intrebari, hotarand problemele existentiale ale timpului sau , ,,trebuie sa devina mai intai de toate filosofie a supravietuirii"(1).

In filosofia contemporana devine necesara indisolubilitatea si comensurabilitatea dialectica a notiunilor dezvoltare durabila - securitate - globalizare. Categoriile in cauza, in esenta lor, s-au pomenit a fi criteriile principale de functionare si de existenta pentru orice societate, incepand cu individul in parte si finisand cu specia umana.

Cap. I Problema filosofica a securitatii

? 1. Notiuni generale despre securitate

In cazul securitatii, discutia se poarta in jurul urmarii absentei amenintarii. Cand discutia se situeaza in contextul sistemului international, securitatea se refera la capacitatea statelor si a societatilor si integritatea lor functionala. In cautarea securitatii si societatea sunt uneori in opozitie. Linia de fond se refera la supravietuirea , dar include in mod rational si o gama consistenta de preocupari legate de conditiile de viata. Securitatea se refera in primul rand la soarta umanitatii si apoi la securitatea personala, a fiintelor umane individuale.

Securitatea umanitatii este afectata de factori din 5 sectoare principale : militar, politic, economic, social si de mediu. Vorbind in general, securitatea militara priveste interactiunea dubla a capacitatilor statului de ofensiva si defensiva, si perceptia statelor, fiecare despre intentiile celuilalt. Securitatea politica se refera la stabilitatea organizationala a statelor, a sistemelor de guvernare si a ideologiilor care le legitimeaza. Securitatea economica priveste accesul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte socio-filosofice si metodologice asupra conceptului de securitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 090 cuvinte
Nr caractere:
27 412 caractere
Marime:
23.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
concepte, principii, securitate
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
Sus!