Tratamentul Local al Acneei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Generalitati

Acneea este o afectiune cutanata frecventa, manifestata prin aparitia pe fata si in partea superioara a toracelui a numeroase pustule de mici dimensiuni.

Exista mai multe varietati de acnee, in functie de aspectul clinic si etiologie: acneea polimorfa juvenila; acneea rozacee, acneele medicamentoase si profesionale; acneea conglobata si altele.

Acneea polimorfa juvenila sau vulgara este o dermatoza frecventa a ambelor sexe, cronica, apanaj al adolescentei, cu evolutie foarte variabila ca durata, intre varstele de 12 si 27 de ani, dupa care se atenueaza si dispare spontan.

Acneea conglobata este o varietate mai rara de acnee, caracterizata printr-un polimorfism lezional constand in elemente pustuloase foliculare, papulopustulocomedoane, si supuratii superficiale dermice care amintesc abcesele reci.

Acneea cheloidiana reprezinta o eruptie de elemente de foliculita, dispuse “in banda orizontala”, cu sediul pe ceafa, la limita cu zona paroasa a pielii capului, a carei vindecare se face prin mici cicatrice de aspect cheloidian.

Acneea rozacee este o forma de acnee care debuteaza printr-o eritroza faciala (roseata permanenta ce apare pe anumite parti ale fetei, ca nasul sau obrajii; are legatura cu dilatarea vaselor de sange) vasomotorie ce survine cel mai adesea la indivizi cu suferinte gastrointestinale cronice, brusc, dupa mese, cu ocazia unor abateri de la regimul alimentar, oboseala, tulburari mentruale.

Acneele profesionale si medicamentoase sunt eruptii pustuloase ( pustula= leziune a pielii care se prezinta ca o vezicula plina de puroi) acneiforme, asociate de obicei cu keratoze foliculare si elaioconioza (tatuarea in negru a dopului cornos folicular), cu caracter accidental terapeutic sau cu caracter profesional; sunt provocate de o serie de substante chimice si medicamentoase.

Acneea este cauzata de interactiunile intre hormoni, substantele uleioase secretate de piele si bacterii, care conduc la inflamatia foliculilor pilosi. Leziunile sunt localizate predominant pe fata, la nivelul toracelui superior, umerilor si spatelui, fiind reprezentate in general de pustule, dar si de chisturi si uneori de abcese. Atat chisturile cat si abcesele contin puroi, diferenta fiind ca abcesele sunt mai mari si mai profunde.

Glandele sebacee, care secreta o substanta uleioasa (sebum), sunt localizate in derm (stratul mijlociu al pielii). Aceste glande sunt atasate de foliculii pilosi. Sebumul, impreuna cu celulele cutanate moarte iese prin pori din glandele sebacee si din foliculii pilosi si ajunge pe suprafata tegumentului.

Acneea apare cand in foliculi se acumuleaza sebum uscat, celule cutanate moarte si bacterii, care blocheaza porii si impiedica sebumul sa paraseasca foliculii pilosi. Cand blocajul este incomplet, se formeaza un punct negru (comedon deschis); daca blocajul este complet, se formeaza un punct alb (comedon inchis). In foliculii pilosi blocati, la nivelul carora se acumuleaza sebum, este favorizata dezvoltarea bacteriilor din specia Propionibacterium acnes, care sunt prezente in mod normal in foliculii pilosi. Aceste bacterii transforma sebumul in substante care irita pielea. Inflamatia si infectia care apar produc eruptii cutanate cunoscute sub denumirea de cosuri. Daca infectia se agraveaza, aceasta evolueaza catre formarea unui abces, care atunci cand se rupe in piele accentueaza inflamatia.

Acneea apare predominant la pubertate, cand glandele sebacee sunt stimulate de cresterea concentratiilor hormonale, in special ale androgenilor (testosteronul), cu productia excesiva de sebum. Alte boli care produc modificari hormonale pot de asemenea determina aparitia acneei. De exemplu, la femeile tinere acneea apare uneori la fiecare menstruatie, iar in timpul sarcinii poate disparea complet sau se poate agrava. Folosirea anumitor medicamente, in particular corticosteroizi si steroizi anabolizanti, produce acnee prin stimularea glandelor sebacee. Anumite produse cosmetice pot agrava acneea prin blocarea porilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratamentul Local al Acneei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 618 cuvinte
Nr caractere:
9 744 caractere
Marime:
19.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Profesorului:
Burnar Ramona
Sus!