Reacții de identificare ale manganului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Manganul formeaza cu oxigenul foarte multi oxizi: MnO – oxid manganos (Mn2+); Mn2O3 – oxid manganic (Mn3+); O=Mn-O-Mn=O, Mn3O4 – oxid salin de mangan (Mn2+ si Mn3+); O=Mn-O-Mn-O-Mn=O, MnO2 – dioxid de mangan; O=Mn=O - trioxid de mangan (Mn6+); ,

Mn2O7 – heptoxid de mangan (Mn7+):

Manganul formeaza ionii:

1. cationii: Mn2+ si Mn3+ care au 18 electroni incomplete pe stratul periferic. Cationul Mn2+ este de culoare roz deschis si formeaza combinatii stabile; cationul Mn3+ este nestabil si formeaza o serie de complecsi divers colorati.

2. anionii: MnO32- (Mn4+) manganit, brun, ce-i corespunde acidului manganos H2MnO3; MnO42- (Mn6+) manganat, verde, ce-i corespunde acidului manganic H2MnO4; MnO4- (Mn7+) permanganat, violet, ce-i corespunde acidului permanganic HMnO4.

Ionii Mn3+, MnO32-, MnO42-, si MnO4- sunt oxidanti, puterea lor oxidanta fiind în functie de pH-ul mediului.

Reactiile analitice ale ionului Mn2+

Reactii pe cale uscata

1. Perla de borax în flacara oxidanta este diferit colorata dupa cantitatea de sare manganoasa: la o cantitate mica este de culoare ametist (se formeaza Mn3+) iar la o concentratie mai mare este de culoare bruna (manganit); perla de metafosfat în flacara reducatoare este incolora.

2. Sarurile de mangan topite cu un amestec de 5 parti carbonat de sodiu, o parte nitrat de potasiu si o parte hidroxid de sodiu dau o masa verde de manganat alcalin (hidroxidul se adauga pentru a grabi reactia).

MnSO4+Na2CO3+2KNO3—>Na2MnO4+Na2SO4+2KNO2+2CO2

Manganul solvit în apa, la diluare mare si în prezenta unei mici cantitati de acid acetic, îsi schimba culoarea verde în violet, datorita oxidarii manganatului la permanganat; se formeaza totodata acid metamanganos sub forma de flacoane brune (reactie de dismutatie).

3(2Na++MnO42-) + 4(CH3-COO-+H+)—>2(Na++MnO4-) + H2MnO3 + 4(Na++CH3COO-) + HOH

Reactiile ionului Mn2+ în solutie

1. Sulfura de amoniu – (NH4)2S – precipita ionul Mn2+ sub forma de sulfura de mangan – MnS – de culoare roz a carnii, solubila în acid acetic. Sulfura de mangan la fierbere cu un exces de sulfura de amoniu si amoniac pierde din apa si devine verde.

2. Hidroxizii alcalini – KOH, NaOH – precipita Mn2+ sub forma de hidroxid de mangan alb gelatinos ce se oxideaza în aer devenind brun; Mn(OH)2 trece mai întâi în acid manganos si apoi în manganit de mangan. În prezenta unui oxidant transformarea are loc imediat.

Observații:

Facultatea de Farmacie, Disciplin Chimie Analitica, an I sem II - referat conditie de sustinere a examenului practic

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reactii de Identificare ale Manganului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
834 cuvinte
Nr caractere:
4 133 caractere
Marime:
7.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Profesorului:
Constanta Sava
Sus!