Prostaglandinele

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Scurta prezentare pag.3
Date generale pag.4
Frumoasa colectie de PG pag.8
Functiile indeplinite de PG pag.10
PG au fost gasite si in plante pag.13
Spirulina si Omega 3-6 ajuta la formarea PG pag.14
Stiinta ne pune in garda pag.16
Bibliografie pag.18

Extras din referat:

Prostaglandine

-scurta prezentare

Prostaglandina- este o substanta derivata din acizii grasi, avand o structura biochimica comuna denumita prostanoid, produsa in mod natural de catre organism si servind drept mediator intr-un mare numar de fenomene fiziologice si patologice. Prostaglandinele sunt susceptibile sa antreneze diaree, greturi trecatoare, dureri abdominale, dureri de cap si vertije. Ele sunt contraindicate atunci cand se stie ca provoaca o alergie si in caz de insuficienta renala sau hepatica, de astm, de glaucom sau de hipertensiune arteriala.

Prostaglandinele- sunt biologic active, derivate ale acidului prostanoic cu catene lungi nesaturate; ele fac parte din grupul secretiilor care actioneaza, in cantitati foarte mici, la locul de producere, unde exista de altfel si substante antagonice care le limiteaza actiunea. Prostaglandinele sunt considerate drept hormoni tisulari, cu rol de mesageri chimici, dar care in starile normale nu parasesc locul de producere.

Prostaglandinele actioneaza prin intermediul unor receptori specifici pentru prostaglandine din categoria receptorilor cuplati cu proteinele G. Receptorii sunt notati in general cu litera P, precedata de o alta litera, care semnifica prostaglandina pentru care sunt specifici. Au fost descrisi, astfel, receptori DP pentru PGD, receptori EP pentru PGE, receptori FP pentru PGF, receptori IP pentru PGI si receptori TP pentru Tx.

-date generale(descoperire)

Pentru prima data (1930), prostaglandinele au fost puse in evidenta in lichidul seminal. Denumirea de prostaglandine (PG) a fost data de Von Euler, indicand totodata si natura lor chimica generala. In 1957 se reuseste cristalizarea si purificarea lor. Ulterior se realizeaza sinteza chimica completa, iar apoi sinteza analogului biologic (1966).

Pe baza structurii chimice prostaglandinele se impart in 4 grupe: PGA, PGB, PGE si PGF.(exemplu: prostaglandine PGF2 )

Distributia prostaglandinelor in tesuturi variaza de la o specie la alta.Astfel, ele au fost gasite in veziculele seminale, creier, maduva spinarii, tiroida, medulosuprarenala, rinichi, pulmoni, cordon ombilical si lichidul amniotic. Prostata este insa foarte saraca in prostaglandine.

La nivelul aparatului genital prostaglandinele se gasesc in cantitati insemnate si intr-o concentratie mai mare decat in alte tesuturi. Ele actioneaza in stransa interrelatie cu hormonii sexuali. De asemenea, bogatia aparatului genital in fibre musculare netede permite sa se presupuna ca prostaglandinele intervin si in stimularea musculaturii netede, in asa fel incat mobilitatea si contractibilitatea organelor genitale este dependenta de sistemul prostaglandinic. Prostaglandinele cu o importanta clinica apartin gruparilor E2 alfa. In organism PG E2 alfa se formeaza la nivelul reticulului endoplasmatic din celulele endometriale, a veziculelor seminale si pulmonare, etc. Prostaglandinele au fost puse in evidenta la vaca si oaie si la nivelul ovarelor, unde intervin in procesele de metabolism steroidic si influenteaza in mod direct steroidogeneza.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prostaglandinele
    • PROSTAGLANDINELE slide.ppt
    • PROSTAGLANDINELE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
2 047 cuvinte
Nr caractere:
13 206 caractere
Marime:
777.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!