Preparate Injectabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform monografiei „INIECTABILIA „ din FR X, preparatele injectabile sunt soluţii, suspensii emulsii sterile sau pulberi sterile care se dizolvă sau se suspendă într-un solvent steril înainte de folosire ; sunt repartizate în fiole sau flacoane şi sunt administrate prin injectare.

Descrierea preparatelor injectabile :

Aspectul soluţiilor injectabile - trebuie să fie limpezi, practic lipsite de particule în suspensie.

Culoarea soluţiilor injectabile - este în funcţie de natura substanţei şi a solventului. O eventuală coloraţie nu trebuie să depăşească coloraţia etalonului de culoare prevăzut în monografia respectivă.

Suspensiile injectabile, după agitare timp de 1-2 min. , trebuie să fie omogene şi fără reziduuri fixate pe fundul şi pe gâtul fiolei sau a flaconului.

Suspensiile injectabile trebuie să corespundă probei de pasaj ( suspensia omogenizată prin agitare şi aspirată intr-o seringă trebuie să se evacueze în jet continuu printr-un ac de seringă nr. 16 ).

Preparare:

La preparare se iau precauţiile necesare pentru asigurarea stabilităţii fizico-chimice, microbiologice şi biologice.

Substanţele active se prelucrează sub formă de soluţii, suspensii sau emulsii injectabile.

Pulberile sau preparatele injectabile se dizolvă sau se dispersează înainte de folosire în volumul de solvent steril prevăzut.

Solvenţii folosiţi sunt apa,uleiul de floarea- soarelui şi alţi solvenţi neapoşi miscibili sau nu cu apa.

Apa folosită trebuie să corespundă prevederilor monografiei Apă distilată pentru preparate injectabile, precum şi uleiul de floarea - soarelui neutralizat care trebuie deasemenea să corespundă prevederilor monografiei Uleiul de floarea soarelui neutralizat.

Se pot folosi şi substanţe auxiliare cum ar fi : solubilizanţi, agenţi de suspendare şi de emulsionare, antioxidanţi, antimicrobieni.

pH-ul - se determină potenţiometric.

Conservarea preparatelor injectabile : se conservă în recipiente închise etanş.

Izotonizarea este obligatorie în cazul soluţiilor injectabile care se administrează în volume de 5 ml sau mai mari; Soluţiile coloidale nu se izotonizează.

Observaţie : la prepararea injectabilelor toate operaţiunile se efectuează într-un ciclu continuu.

VITAMINELE

Vitaminele sunt substanţe organice indispensabile menţinerii stării de sănătate provenite în marea lor majoritate prin alimentaţie.

Vitaminele pot fi clasificate astfel:

După solubilitate Vitamine liposulobile A, D, E, K

Vitamine hidrosolubile C, complex B

Necesarul zilnic de vitamine este următorul:

Vitamina A: 5.000-10.000 u.i. Vitamina B12: 1-1,25 mg

Vitamina B1: 0,5-1 mg Vitamina C: 10 mg

Vitamina B2:1-2 mg Vitamina D: 100-200 u.i.

Vitamina B5: 4-10 mg Vitamina E: 10-30 mg

Vitamina B6: 1-2 mg Vitamina K: 35-70 g

Vitamina B8: 0,1-0,3 mg Vitamina PP: 15-20 mg

Necesarul de vitamine este şi în funcţie de : vârstă, activitate, metabolism, dietă.

Carenţele vitaminelor devin manifeste în cadrul unor entităţi clinice caracteristice, iar uneori pot lua forme severe.

Se disting carenţe :

Carenţa de aport este atunci când alimentaţia insuficientă, prost echilibrată, sau ingestia scăzută face ca necesarul de vitamine să fie insuficient pentru necesităţile fiziologice.

Carenţa de absorbţie este atunci când, deşi aportul este suficient să nu fie absorbite pe măsura necesarului din cauza unei malabsorbţii de origine medicală, chirurgicală sau medicamentoasă.

Carenţa prin necesităţi crescute apare atunci când, în anumite circumstanţe fiziologice sau patologice, un aport de vitamine considerat ca suficient poate deveni insuficient, deoarece nevoile organismului sunt crescute (sarcină, alăptare, alcoolism, boli infecţioase, tratament medicamentos).

VITAMINA A INJECTABILĂ

Substanţa activă: RETINOLUM

Indicaţii : Carenţe specifice, stări de hipo sau avitaminoză în steatoree, obstrucţie biliară, la copilul mic, în sarcină, în perioada de alăptare; unele boli de piele: diskeratoză, boală Darier, psoriazis etc. (tratament local şi general); afecţiuni cronice cu modificări structurale şi funcţionale ale unor epitelii: bronşită cronică, stomatite, glosite, gastrită atrofică, rectocolite, litiază renală; prurit vulvar şi anal; hemeralopie, xeroftalmie; sindrom premenstrual prin insuficienţă luteinică (ca medicaţie adjuvantă).

Acţiune terapeutică : vitamină liposolubilă, contribuie la menţinerea structurii şi funcţiei normale a epiteliilor, intră în constituţia pigmenţilor fotosensibili din retină; corectează hiperplazia şi hiperkeratoza epiteliilor, hemeralopia, xeroftalmia, care apar în carenţa specifică, intervine în sinteza progesteronului.

Mod de administrare : injecţiile se fac intramuscular profund, 150 000-300 000 u. o dată pe săptămână în deficitul de vitamină A, o dată pe lună ca tratament de întreţinere, la fiecare 2-6 luni pentru profilaxie; la copii mai mici de 1 an se foloseşte 1/2 din doza arătată.

Prezentare farmaceutică : fiole a 1 ml soluţie uleioasă injectabilă conţinând retinol acetat 300 000 u.i. (cutie cu 10 buc.)

Contraindicaţii : Hipervitaminoză A; se evită sau prudenţă multă în timpul sarcinii ,în insuficien¡a renalå.

Reacţii adverse : Tratamentul îndelungat cu doze mari (100 000 u.i. sau mai mult zilnic, la adult, 25 000-50 000 u.i. zilnic, la sugar) provoacă anorexie, greaţă, pierdere în greutate, cefalee, iritabilitate, uscarea şi descuamarea pielii, prurit, rărirea părului, hepato-splenomegalie, periostită (tumefacţia dureroasă a oaselor lungi) - şi osteoporoză, hipertensiune intracraniană, tensiunea fontanelei.

Sinonime : VITAMINA A PALMITAT injectabilă ( Substanţa activă: retinolum)

Observații:

REFERAT " PREPARATE INJECTABILE" LA MATERIA " FORME FARMACEUTICE "

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Preparate Injectabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
21 448 cuvinte
Nr caractere:
130 262 caractere
Marime:
234.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!