Medicamente Sedative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sedativele sunt substanţe chimice cu acţiune deprimanta asupra sistemului nervos central.Preparatele sedative amplifică procesele de inhibiţie sau le diminuie pe cele de excitaţie.Acţiunea lor este îndreptată preponderent spre micşorarea influxului ionilor de natriu în celulă cu diminuarea reacţiilor motorii şi emoţionale la acţiunea factorilor exogeni (încordarea psihoemotivă,iritabilitatea,neliniştea, excitabilitatea).Efectul sedativ (calmant) este gradul cel mai mic de inhibiţie a SNC în şirul sedaţie  somn  anestezie generală.

Efectul sedativ reprezinta deprimarea globala a functiilor SNC.Sedarea produce:

-scaderea activitatii psihointelectuale,a capacitatii de învatare,de memorizare,scaderea performantelor intelectuale,motorii;

-latenta mai mare de instalare a reflexelor neconditionate (ca o stare între somn si veghe);

-relaxare musculara:este utila în unele stari spastic,în patologia coloanei vertebrale,ce produce contractura reflexa a musculaturii si comprima nervii spinali între corpurile vertebrale. (astfel,miorelaxarea duce la disparitia durerii);

- nu produce analgezie.

CLASIFICAREA SEDATIVELOR

Indicaţiile de bază ale sedativelor sunt:

1) Stări astenoneurotice,iritabilitate crescută

2) Tulburări de somn

3) Maladii psihosomatice (distonie neurovegetativă,hipertensiune arterială,eczema, nerodermit)

Barbituricele ca sedative:

Se utilizează preponderent cele de durată lungă sau medie în doze ce constituie a 3-10 parte din cele hipnotice. Aceste doze mici provoacă sedare,cu diminuarea sensibilităţii şi acuităţii la stimulii exogeni,performanţelor psihomotorii şi pot avea oarecare efect antianxios. În doze sedative la bolnavii cu sindrom dureros,barbituricele pot provoca excitaţie şi mânii, deoarece ele nu înlătură durerea,ci chiar pot creşte sensibilitatea la ea (se presupune că inhibă acţiunea deprimantă a formaţiei reticulate cu amplificarea sensibilităţii dureroase şi activare). La copii şi bătrâni pot cauza uneori stări paradoxale de euforie,excitaţie,indispoziţie şi confuzie.

Barbituricele induc un somn asemănător narcozei (suprimă fazele de vis/somn paradoxal).

Efecte secundare: Efectele nedorite sunt rare,la doze normale şi de regulă nu sunt sesizate din cauza acţiunii principale a medicamentului,ele apărând în somn.Pot însă să apară: somnolenţă în timpul zilei,tulburări de echilibr,mersul ebrios şi tulburarea capacităţii de discernământ.

Barbituricele interferează cu capacitatea de a conduce un autovehicol şi reduc,în general, atenţia.Consumul concomitent de alcool este cel care evidenţiază sau potenţează în mod periculos aceste efecte adverse,deorece ambelesubstanţe trebuie prelucrate (metabolizate) de ficat.

Riscul de dependenţă:

Consumul de barbiturice poartă cu sine un mare risc de dependenţă,deoarece doza trebuie mărită deja la câteva zile, pentru a atinge efectul iniţial.De asemenea,primele fenomene de sevraj -nelinişte,iritabilitate şi insomnie apar deja după primele două săptămâni de consum. Consumul pe o perioadă îndelungată induce modificări insidioase de personalitate.

În baza caracterului aproape identic al dependenţei de alcool şi al celeide barbiturice,ambele sunt incluse de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în aceeaşi categorie de dependenţă.O intoxicaţie acută cu barbiturice va provoca paralizarea progresivă a

centrului respirator şi prăbuşirea funcţiilor circulatorii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Medicamente Sedative.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 543 cuvinte
Nr caractere:
9 518 caractere
Marime:
604.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!