Marketing farmaceutic - eficiența și eficacitatea medicamentelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Medicamentul a aparut o data cu boala si cu omul bolnav.Tot atunci,se presupune ca a aparut si vindecatorul,respectiv farmacistul,care secole de-a randul a fost farmacist-medic.

Producerea,distribuirea si folosirea unui medicament trebuie sa rezolve o problema de sanatate publica pentru un individ sau o colectivitate.Medicamentul trebuie sa fie insotit de informatii corecte si complete privind modul de administrare si modul de pastrare.Valoarea unui medicament trebuie apreciata prioritar dupa valoarea de intrebuintare si valoarea de schimb.Selectarea produselor farmaceutice este facuta de profesionistii din sistemul sanitar-medici si farmacisti.Medicul stabileste diagnosticul si prescrie medicamentul,farmacistul furnizeaza medicamentul,iar bolnavul se supune schemei de tratament.Existenta marketingului farmaceutic este justificata de existenta pacientului.

PRIORITATE-PACIENTUL

Obiectivul final in faza de folosire a medicamentului este prescrierea medicamentului potrivit pentru pacientul potrivit,la timpul potrivit,,in cantitatea potrivita si cu aprecierea corespunzatoare a costurilor relative.

Abordarea marketingului farmaceutic presunpune o succesiune de activitati:

- Stabilirea obiectivelor;

- Identificarea unei piete-tinta;

- Evaluarea oportunitatilor pietei si a resurselor;

- Analiza mediului extern al unitatii;

- Selectarea segmentului;

- Strategia diferentiata de produs;

- Dezvoltarea marketingului-mix optim;

- Implementarea strategiei selectionate;

- Evaluarea strategiei.

Esenta marketingului farmaceutic consta in realizarea schimburilor complexe de produse si servicii farmaceutice intre partile interesate:bolnavi,medici,farmacisti,unitatile sanitare,alti intermediari.

Obiectivele unei companii farmaceutice sunt cresterea productiei,marirea volumului de produse farmaceutice distribuite,cresterea profilului,satisfacerea nevoilor pacientilor, cresterea beneficiului therapeutic,cu sau fara profit.

Marketingul farmaceutic are la baza orientarea spre pacient-la toate nivelurile.Procesul prin care este actualizata piata pentru ingrijiri farmaceutice reprezinta marketingul farmaceutic.

Piata poate fi interna sau externa.

Cererea unui produs este urmarea unei nevoi,care se rezolva printr-o oferta.Nevoia precede cererea,iar nevoia trebuie transformata in cerere,care precede oferta.Acestea sunt conceptele de baza ale marketingului farmaceutic.

Bibliografie:

Webografie: http://content.yudu.com/Library/A1i8a8/Farmacistro117/resources/60.htm

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marketing Farmaceutic - Eficienta si Eficacitatea Medicamentelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
836 cuvinte
Nr caractere:
5 997 caractere
Marime:
17.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
medicamentul, bolnav, administrare
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!