Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definiţie: Cuvântul „drog“ are mai multe sensuri. Sensul la care facem referire aici este acela de substanţă nealimentară care alterează echilibrul psihofizic şi care nu este administrată din motive medicale, ci este folosită în încercarea de a fugi de problemele vieţii şi de a se refugia într-o stare de visare sau de a avea o senzaţie de fericire sau de euforie.

În ce măsură vă afectează drogurile viaţa

ASEMENEA putregaiului uscat care mănâncă grinzile de lemn ale unei case, drogurile pot coroda întreaga structură a societăţii. Pentru ca societatea umană să funcţioneze în mod corespunzător, aceasta trebuie să aibă familii stabile, muncitori sănătoşi, guverne de încredere, poliţişti cinstiţi şi cetăţeni care respectă legea. Drogurile corup fiecare dintre aceste elemente fundamentale.

Un motiv pentru care guvernele au interzis folosirea drogurilor este efectul dăunător pe care îl au acestea asupra sănătăţii cetăţenilor. În fiecare an, mii de persoane dependente de droguri mor din cauza unei supradoze. Şi mai mulţi mor din cauza SIDA. Într-adevăr, aproximativ 22 la sută din populaţia infectată cu HIV din lume sunt consumatori de droguri care îşi injectează drogurile cu ace infectate. Pe bună dreptate, la o conferinţă recentă a Naţiunilor Unite, Nasser Bin Hamad Al-Khalifa, din Qatar, a avertizat că „satul global este pe punctul de a ajunge mormântul comun a milioane de fiinţe umane, ca urmare a traficului de droguri“.

Dar nu este afectată numai sănătatea consumatorului. Aproximativ 10 la sută dintre copiii care se nasc în Statele Unite sunt expuşi la un drog, în majoritatea cazurilor la cocaină, iar aceasta încă de când sunt în uter. Simptomele dureroase ale sevrajului nu sunt unica problemă cu care se confruntă, deoarece expunerea la droguri în uter poate aduce cu sine în cazul nou-născuţilor şi alte efecte dăunătoare: atât mintale, cât şi fizice.

Bani câştigaţi uşor de pe urma drogurilor: o momeală irezistibilă

Vă simţiţi în siguranţă în cartier după lăsarea serii? Dacă nu, aceasta, foarte probabil, din cauza traficanţilor de droguri. Jafurile şi violenţa de pe stradă merg mână-n mână cu drogurile. Consumatorii de droguri deseori recurg la acte de delincvenţă sau la prostituţie pentru a-şi finanţa viciul, în timp ce bandele rivale se luptă şi ucid pentru a păstra controlul asupra distribuţiei drogurilor. Este de la sine înţeles că poliţia din multe oraşe consideră drogurile un factor în majoritatea omuciderilor pe care le investighează.

În unele ţări, şi rebelii au văzut cât de avantajos e să recurgă la forţă ca să profite de pe urma traficului cu narcotice. Jumătate din venitul unui mare grup de gherilă din America de Sud este obţinut prin asigurarea protecţiei pentru traficanţii de droguri. „Veniturile de pe urma drogurilor finanţează unele dintre cele mai aprige conflicte religioase şi etnice“, precizează Programul Internaţional al Naţiunilor Unite pentru Controlul asupra Drogurilor.

Tragedii din cauza influenţei drogurilor

Consumatorii de droguri contribuie la nesiguranţa de pe stradă şi în alte moduri. „Conducerea sub influenţa marijuanei sau a LSD-ului poate fi la fel de periculoasă ca şi conducerea sub influenţa alcoolului“, afirmă Michael Kronenwetter în cartea sa Drugs in America (Drogurile în America). Nu este surprinzător că în cazul consumatorilor de droguri riscul de a avea accidente la locul de muncă este de trei sau patru ori mai mare.

Însă, probabil, căminul familial este locul în care drogurile fac cele mai mari ravagii. „Familiile dezbinate şi consumul de droguri merg deseori mână-n mână“, se afirmă în World Drug Report. Părinţii stăpâniţi de patima drogurilor rareori le asigură copiilor lor o viaţă de familie stabilă. Legătura părinte-copil, atât de importantă în primele săptămâni de viaţă ale unui copil, poate fi chiar inhibată. În plus, părinţii dependenţi de droguri intră deseori în datorii, pot ajunge să fure de la prieteni şi de la familie sau îşi pot pierde locul de muncă. Mulţi copii care cresc într-un astfel de mediu fug de acasă şi locuiesc pe străzi sau chiar cad şi ei în capcana drogurilor.

Consumul de droguri poate duce şi la abuz fizic asupra partenerului conjugal sau asupra copiilor. Cocaina, în special în combinaţie cu alcoolul, poate da naştere unui comportament violent în cazul unei persoane care, de altfel, este foarte liniştită. Potrivit unui sondaj canadian efectuat în rândul consumatorilor de cocaină, 17 la sută dintre cei chestionaţi au recunoscut că au devenit agresivi după ce s-au drogat. În mod asemănător, într-un raport referitor la abuzurile asupra copiilor comise în New York se estima că 73 la sută dintre copiii omorâţi în bătaie aveau părinţi dependenţi de droguri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drogurile.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
6 679 cuvinte
Nr caractere:
30 844 caractere
Marime:
103.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!