Contribuții la Studiul Farmacognostic al Ceaiului Circulație Cerebrala

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. Date generale privind speciile producatoare
1.1. Compozitia ceaiului
1.2. Raspandirea speciilor
1.3. Descrierea speciilor
1.4. Compozitia chimica
1.5. Actiune farmacologica
1.6. Intrebuinţari
1.7. Preparate farmaceutice
CAPITOLUL 2. Analiza farmacognostica
2.1. Examen macroscopic
2.2. Examen microscopic
2.3. Analiza chimică calitativă
2.4. Determinarea puritaţii
2.5. Determinarea calităţii
CAPITOLUL 3. Corelaţii intre principiile active identificate si acţiunea terapeutica a ceaiului
CAPITOLUL 4. Concluzii
CAPITOLUL 5. Bibliografie

Extras din referat:

INTRODUCERE

Fitoterapia este o ramura a terapiei care se ocupa cu mijloacele de prevenire si vindecare a bolilor prin remedii vegetale. Tratamentul fito-terapeutic utilizeaza combinatii de plante medicinale sub diferite forme (ceaiuri, pulberi vegetale, macerate la rece, extracte hidro-alcoolice, siropuri, lotiuni, unguente naturale etc) in vederea restabilirii echilibrului si a inlaturarii cauzelor care au generat boala.(1)

Bolile cardiovasculare reprezinta cauza cea mai frecventa a deceselor in lumea civilizata super-tehnologizata actuala si incarca cu o povara economica enorma aceasta societate. Este de remarcat discrepanta majora dintre nivelul inalt, eficienta metodelor moderne de diagnostic si terapie cardio-vasculara si nivelul inca foarte ridicat de morbiditate. Aceasta se datoreaza in principal faptului ca prevenirea a fost complet neglijata in ultimele decenii si a revenit in atentia cercetarilor doar recent. In mortalitatea bolilor cardiovasculare specifice ponderea cea mai mare o are cardiopatia ischemica ; urmeaza bolile cerebrovasculare, inflamatorii si sechelele bolii reumatismale cerebrale.(3)

Vascularizatia cerebrala este asigurata de un sistem arterial provenit din ramuri ale arterelor carotide interne si vertebrale, care se anastomozeaza la baza creierului. Simptomele psihice sau neurologice ale tulburarilor de circulatie cerebrala sunt tulburari de memorie, afazie, apraxie, vertij, cefalee etc.(4) Romania ocupa locul 3 in Europa in privinta deceselor prin boli cardiovasculare. Numarul acestora ar putea fi injumatatit daca s-ar acorda mai multa atentie terapiilor de prevenire si recuperare.

Preparatele din Ginkgo biloba au fost utilizate, din cele mai vechi timpuri, in medicina traditionala chineza si japoneza(2) pentru tratamentul tulburarilor de circulatie.

Intre plantele medicinale cunoscute in tratamentul afectiunilor cardiovasculare se numara si speciile de Crataegus (Crataegus monogyna Jacq. Emend. Lindman, Crataegus laevigata (Poir) DC (sin Crataegus oxyacantha L)), despre care se afirma ca prezinta proprietati hipotensive si coronarodilatatoare.

Un alt produs este Rosmarini folium (frunzele de Rosmarinus officinalis), extractele din frunzele acestui arbust fiind indicate in controlul hipotensiunii.(3)

Derivatii cumarinici din Meliloti herba sunt folositi pentru proprietatile lor anticoagulante.

Ceaiul ‘Circulatie cerebrala’ combina toate aceste produse si aeste recomandat in tulburari circulatorii cerebrale manifestate prin scaderea puterii de concentrare si a memoriei, insuficienta circulatorie periferica arteriala si venoasa, cefalee (dureri de cap) si vertij.

Cap. 1. Date generale privind speciile producatoare

1.1. Compozitia ceaiului

Ceaiul ‘Circulatie cerebrala’ contine frunze de gingko biloba (Gingko folium), frunze si flori de paducel (Crataegi folium cum flore), sulfina (Meliloti herba), frunze de rozmarin (Rosmarini folium), ulei esential de lamaie (Citri aetheroleum).(5) Este un produs al Laboratoarelor Fares Bio Vital.

1.2. Raspandirea speciilor

Ginkgo biloba, fam. Ginkgoaceae, este o specie care creşte spontan în China. Ea se mai cultivă şi în alte ţări atât pentru aspectul său ornamental cât şi în scop terapeutic.(6) La noi, acolo unde există, prin unele parcuri sau în rezervaţii dendrologice, este considerat monument al naturii şi este interzisă ruperea ramurilor sau culesul frunzelor.(7)

Crataegus monogyna Jacq. şi Crataegus oxyacantha L., fam. Rosaceae, cele doi arbusti de la care se recolteaza produsul Crataegi folium cum flore, sunt raspanditi in Europa, Asia, Africa de Nord si naturalizati in America de Nord, de multe ori, cultivati. La noi sunt intalniti in padurile de ses si de munte, pe marginile zavoaielor, in marginea culturilor, uneori cultivati in scopuri ornamentale.(8)

Melilotus officinalis L., fam. Fabaceae este originara din toate zonele temperate ale Asiei si Europei.(9) Creste in locuri uscate, pe soluri aride, pietroase. Altitudinal creste din campie pana la 1300-1500 m.(10)

Rosmarinus officinalis, fam. Lamiaceae, este o planta de origine mediteraneeana, dar se intinde si pana in insulele Canare, iar cultivat si in America de Nord.(11)

Citrus limonum, lamaiul, este originar din India, arabii fiind cei care l-au cultivat in regiunea sudica a Marii Mediterane. Sediul principal al productiei de ulei de lamiie este insula Sicilia, dar nu trebuie uitate nici centrele din insula Cipru, California si Florida.(19)

1.3. Descrierea speciilor

Ginkgo biloba sunt arborii cu înălţimea de până la 30 de m, având coroana bogată. Arborii sunt dioici adică pe un exemplar se găsesc doar flori masculine sau feminine, deci arboii sunt fie masculini fie feminini. Frunzele sunt peţiolate, bilobate, având o nervaţiune dihotomică. Toamna frunzele se îngălbenesc şi cad (frunze caduce).(6) Ginkgo folium poseda o forma caracteristica, bilobata, in sensul ca de-a lungul nervurii mediane, la partea superioara sunt mai mult sau mai putin sectate, ceea ce imparte frunza in doi lobi. Lung petiolate, au o forma de evantai, cu baza triunghiulara iar marginea superioara, semicirculara. Poseda numeroase nervuri care pornesc de la baza petiolata, desfasurandu-se sub forma radiara ceea ce contribuie la aspectul de evantai. Sunt groase, pieloase, ridate datorita nervurilor, cu marginea superioara inegal emarginata, de culoare verde deschis. Lungimea, fara petiol, este de 4-6 cm iar latimea de 6-8 cm. Gustul este slab astringent iar mirosul lipseste. (2)

Observații:

Referat sustinut la catedra de Farmacognozie din cadrul Facultatii de Farmacie, Universitatea "Carol Davila", Bucuresti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contributii la Studiul Farmacognostic al Ceaiului Circulatie Cerebrala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
9 649 cuvinte
Nr caractere:
58 153 caractere
Marime:
2.70MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Profesorului:
Ligia Elena Duţu
Sus!