Caracterizarea fizico-chimică a medicamentelor oculare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 3
2. Solutii oftalmice 4
3. Generalitati 4
4. Notiuni despre anatomia ochiului 5
5. Prepararea solutiilor oftalmice 7
6. Filtrarea solutiilor oftalmice 9
7. Izotonia solutiilor oftalmice 12
8. Izohidria solutiilor oftalmice 15
9. Vascozitatea solutiilor oftalmice 16
10.Sterilitatea solutiilor oftalmice 18
11. Baze de unguente sterile pentru uz oftalmic 19
12. Bibliografie 20

Extras din referat:

Introducere

Chimia – fizica are ca obiect de studiu aplicarea cunostintelor si metodelor experimentale si teoretice din fizica si din chimie la studiul si cercetarea substantelor si fenomenelor fizice,chimice si biochimice.

Farmacistul este obligat sa cunoasca materiile prime din care prepara medicamentul.

Pe baza cunostintelor generale insusite,el trebuie sa fie capabil sa interpreteze proprietatile fizico-chimice ale substantelor.

Medicamentele reprezinta forma sub care substantele medicamentoase si ajutatoare sunt prelucrate spre a fi administrate bolnavului.

Substantele medicamentoase pot fi transformate in medicamente prin intermediul unor operatii farmaceutice generale ( cantariri, pulverizare, dizolvare, solubilizare, filtrare etc.) sau speciale ( granulare, comprimare, modelare etc.).

Subtantele ajutatoare servesc pentru a da substantelor medicamentoase o forma galenica sau farmaceutica administrabila; o alta serie de substante ajutatoare au un rol foarte important in mentinerea stabilitatii fizico-chimice si biologice a preparatelor medicamentoase, in acest scop servesc antioxidantii.

Operatiile cu aplicabilitate generala in activitatea de preparare si control a medicamentelor se pot clasifica in : operatii de masurare, divizare, separare, inhibare biologica.

Operatiile de masurare se adreseaza masurarii masei, volumelor, temperaturii, presiunii, densitatii, punctelor de topire, de fierbere, a unor proprietati optice, vascozitate, penetratie, capacitate de intindere etc.

Operatiile de divizare urmaresc distrugerea fortelor de coeziune ale substantelor producand o marire a suprafetei lor, care adduce dupa sine o crestere a reactivitatii fizico-chimice si biologice.

Operatiile de separare sunt cele care permit izolarea fazelor care se gasesc amestecate. Prin aplicarea operatiilor de separare se pot izola intre ele mai multe faze solide ( prin cernere se pot separa particule solide de diferite dimensiuni ).

Toate aceste operatii au facut obiectul unui studiu in cadrul disciplinei de fizica si anume, chimia–fizica.

Cunoasterea caracterelor structural-moleculare, a proprietatilor fizico-chimice ale tuturor substantelor care intra in compozitia unui medicament este de foarte mare importanta pentru farmacist, deoarece acesta dirijeaza prepararea corecta a medicamentului, actiunea si conservarea sa.

Solutii oftalmice

Generalitati

Solutiile oftalmice ( picaturile pentru ochi, apele oftalmice) sunt inscrise in toate farmacopeele si private de acestea dupa criterii diferite.

Farmacopeea Romana ed. VIII le numeste “Colire” si le defineste ca “preparate farmaceutice lichide, apoase sau uleioase, destinate tratamentului bolilor de ochi”.

Aceasta definitie exclude suspensiile ( care dealtfel se intalnesc destul de rar ) si nu include unguentele oftalmice.

Solutiile oftalmice apar inscrise in farmacopei si sub alte denumiri decat Collyria. Astfel, oculoguttae, guttae ophthalmice, oculenta, oculostillae, solutions ophthalmicae, iar pentru bai oculare – oculobalneae.

Farmacopeea Italiana include in monografia “ Collyria”, pe langa unguentele oftalmice, si o forma mai noua, “discurile oftalmice”.

Definitia data de Farmacopeea Romana ed. VIII include atat picaturile pentru ochi cat si apele oftalmice, la care difera modul de aplicare a preparatului in unele privinte.

Din punct de vedere tehnologic nu exista diferente esentiale intre picaturile de ochi si apele oftalmice, ambele trebuind sa corespunda acelorasi conditii de calitate. Ele se deosebesc insa in ceea ce priveste cantitatea de preparat, picaturile pentru ochi prescriindu-se in cantitati mici de 5 – 10 g, iar apele oftalmice, peste 100 g. De asemenea, picaturile pentru ochi contin concentratii mai mari de substanta active, in timp ce apele oftalmice sunt mai diluate. Picaturile pentru ochi pot fi apoase sau uleioase, iar apele oftalmice numai apoase. Modul de administrare difera la aceste doua preparate: picaturile pentru ochi se administreaza cu ajutorul unui sistem de picurare in sacul conjunctival, iar apele oftalmice, cu ajutorul unor pahare speciale cu marginile slefuite, care se aplica pe orbita oculara, permitand efectuarea de bai sau spalaturi ale ochiului.

In ultimele doua decenii s-au publicat numeroase lucrari care au contribuit la fundamentarea stiintifica a preparatelor oftalmice. Cu toate lucrarile aparute, mai persista inca problemele neelucidate privind tehnologia prepararii cat si a normelor de calitate si metodele de control a preparatelor oftalmice.

Farmacopeile omit picaturile folosite in scop de diagnostic, lamelele oftalmice, solutiile pentru lentile de contact, precum si lacrimile artificiale, introduce mai nou in practica oftalmologica.

Observații:

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANTA

FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA SI FARMACIE

SPECIALIZAREA FARMACIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Fizico-Chimica a Medicamentelor Oculare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
5 382 cuvinte
Nr caractere:
33 228 caractere
Marime:
156.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!