Capsule Medicinale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capsulele medicinale sunt învelişuri care se înghit odată cu medicamentul pe care îl conţin. Sunt preparate farmaceutice formate din învelişuri care conţin doze unitare de substanţă activă asociată sau nu cu substanţe auxiliare şi sunt destinate administrării orale. Ele maschează gustul sau mirosul neplăcut al unor medicamente sau dirijează absorbţia medicamentului şi atunci vorbim de capsule enterosolubile sau gastro-rezistente.

În funcţie de natura învelişului, capsulele pot fi:

- Din amidon şi atunci se numesc „caşete”, „buline” sau „hostii” cu denumirea în limba latină de „capsulae amylaceae”;

- Gelatinoase, care după conţinutul de gelatină sunt tari sau moi.

Capsulele amilacee se prepară din amidon, au formă de cilindri plaţi cu diametru puţin diferit ca mărime ce permit închiderea prin suprapunere şi uşoară apăsare. În general pot ambala substanţe sau amestecuri de substanţe sub formă de pulberi stabile. Ele devin moi şi lunecoase prin înmuierea în apă putând fi înghiţite cu destulă uşurinţă. Se prepară din diferite tipuri de amidon (de grâu, de cartof, de porumb sau de orez), se numerotează de la 000, 00, 0, 1 şi 2, se livrează în cutii din carton cu 1000 de bucăţi separate capacul de cutie printr-un separator. Se păstrează în încăperi lipsite de umiditate, deoarece păstrate în condiţii improprii pot fi atacate de microorganisme şi nu se mai pot folosi. Trebuie să aibă o formă regulată, suprafaţă lucioasă, margini întregi, fără gust şi fără miros. De obicei sunt de culoare albă sidefoasă şi foarte rar colorate.

Capsulele gelatinoase sunt învelişuri de gelatină ce servesc pentru administrarea unor medicamente cu gust sau miros neplăcut. Capsulele moi pot avea formă sferică sau ovoidă. Capsulele cu formă sferică se numesc „perle”, iar cele cu formă ovală se numesc „capsulene”. Datorită elasticităţii pereţilor se deformează uşor şi de aceea pot fi înghiţite chiar şi atunci când au un volum apreciabil de substanţă. Ele pot ambala substaţe solide sau lichide uleiose, niciodată apoase. Se pot obţine prin operaţia de ştanţare sau presare, prin picurare sau scufundare sau imersie. Capsulele gelatinoase dure se numesc şi capsule tari cu capac sau operculate. Ele se prezintă sub formă de cilindri alungiţi, rotunjiţi la capete, care se închid prin suprapunere. Există opt dimensiuni de capsule notate în ordine crescătoare de la 00000 până la 000. Au rolul unor mici recipiente care conţin amestecuri de substanţe sub formă de pulberi sau granulate într-un volum care variază între 0,13 şi 1,36. Umplerea lor trebuie să se facă automat în industrie sau dacă se folosesc la nivel de farmacie se umplu cu ajutorul unor maşini numite gelulare şi de aceea se mai numesc şi gelule. În general conţinutul capsulelor gelatinoase poate fi alcătuit din substanţe pulverulente sau sub formă de granulate de

dimensiuni mici şi atunci ele se numesc spansule.

9.11.2011

OPERAŢII FOLOSITE ÎN FARMACIE

Materiile prime sunt transformate în forme farmaceutice cu ajutorul diferitelor operaţii. Operaţile folosite pot fi :

A. Operaţii generale;

B. Operaţii speciale.

Sunt denumite generale, operaţiile care sunt aplicate la prepararea mai multor grupe de preparate şi care nu sunt exclusiv farmaceutice, ele fiind întâlnite şi în alte numeroase domenii de activitate. Acestea sunt: cântărirea, măsurarea, decantarea, presarea, uscarea, filtrarea, evaporarea, etc.

Operaţiile specifice sunt operaţii care se aplică în mod restrâns la obţinerea unei anumite forme farmaceutice (comprimarea, drajevierea, granularea, modelarea pilulelor şi supozitoarelor). În plus în industria farmaceutică se aplică tehnologii speciale la obţinerea capsulelor, supozitoarelor, a medicamentelor de aerosolizare. Într-un proces tehnologic industrial, diversele operaţii se desfăşoară ordonat în timp şi au ca rezultat o şarjă din medicamentul dorit.

MĂSURAREA

Măsurarea este operaţia fizică prin care se determină o mărime necunoscută în raport cu altă mărime luată ca etalon, ambele fiind de aceeaşi natură.

De exemplu greutatea se determină comparativ cu unitatea de măsură „kilogram”, etc. În farmacie se folosesc măsuri şi greutăţi ale sistemului C/G/S (centimetru/gram/secundă) sau multiplii şi submultiplii lor. Între măsurări fizice care interesează prepararea medicamentelor întâlnim:

- măsurarea masei;

- măsurarea volumului;

- măsurarea temperaturii;

- măsurarea presiunii;

- măsurarea punctului de topire;

- măsurarea punctului de fierbere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capsule Medicinale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 505 cuvinte
Nr caractere:
11 680 caractere
Marime:
15.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!