Anticoncepționalele orale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

- Printre cele mai folosite si mai comode mijloace contraceptive se numara anticonceptionalele pe baza de hormoni.

- Anticonceptionalele orale contin fie o combinatie de estrogeni si progesteron, fie doar progesteron. Anticonceptionalele combinate contin cantitati variate de estrogen (etinil estradiol sau mestranol) si un anume tip de progesteron. Preparatele uzuale au in compozitie doze mici de estrogen, de obicei 20 – 50 micrograme in fiecare pilula. Ele sunt luate cate o pilula pe zi pentru 21 zile, cu o pauza de 7 zile pana la o noua administrare. Pentru mai multa usurinta si pentru a nu intrerupe autoadministrarea reflexa care se creaza, multe preparate de acest fel au 28 pilule pe folie dar ultimele 7 sunt doar cu glucoza deci sunt hormonal inactive. Anticonceptionalele pe baza de progesteron trebuie luate continuu, fara nici o pauza.

- Mod de actiune

Principalul mod de actiune in vederea producerii efectului contraceptiv este dat de supresia ovulatiei. Atat estrogenii cat si progesteronul pot inhiba gonadotropinele produse la nivelul hipofizei inhiband astfel ovulatia.De asemenea, mucusul cervical se transforma intr-o substanta vascoasa, groasa, care impiedica trecerea spermatozoizilor prin endocervix in interiorul uterului. Mucoasa uterina devine plata si inactiva sub actiunea progesteronului si este astfel necorespunzatoare implantarii unui ovul care a fost eventual fecundat. Acesta se va elimina la exterior fara a se implanta.

- Reactii adverse

Aparitia reactiilor adverse este legata de doza de estrogen folosita. Printre reactiile adverse intalnite enumeram sangerari vaginale intermitente sau lipsa menstruatiei, efecte care apar in cazul preparatelor cu doze foarte mici de estrogeni. Starea generala de rau, durerile de cap, cresterea in greutate si senzatia de tensiune in sani sunt efecte tranzitorii si care de obicei dispar de la al treilea ciclu de administrare de anticonceptionale.

- Complicatiile folosirii pe termen lung a anticonceptionalelor orale

Folosirea pe termen lung a anticonceptionalelor orale poate fi insotita de aparitia unor probleme variate dar acest lucru se intampla numai intr-un numar mic de cazuri, mai ales atunci cand administrarea de anticonceptionale nu a fost facuta la sfatul medicului ginecolog, in urma unui consult de specialitate facut cu atentie.

- Trombembolismul- reprezinta un proces complex in care are loc inflamarea peretilor venelor superficiale sau profunde, urmat de aparitia de cheaguri de sange care se ataseaza de peretele venos determinand blocarea venei. Acest proces apare in special la membrele inferioare care se umfla si devin dureroase. Trebuie insa precizat ca de obicei anticonceptionalele orale nu determina singure trombembolismul, reprezentand mai degraba niste agenti favorizanti prin cresterea nivelului de factori de coagulare din sange.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anticonceptionalele Orale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 608 cuvinte
Nr caractere:
20 056 caractere
Marime:
107.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!