Tipuri de turbine eoliene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O turbina este o masina de forta care transforma energia primara a unui fluid în energie mecanica obtinuta la cupla, prin intermediul unui rotor prevazut cu palete.

O turbina este formata din:

- Stator, în care energia primara (energia potentiala în cazul fluidelor incompresibile, respectiv energia interna în cazul fluidelor compresibile) este transformata în energie cinetica. Daca energia primara este sub forma de energie cinetica (energia vântului sau a miscarii apei), statorul poate lipsi.

- Rotor, format dintr-unul sau mai multe discuri echipate ci palete, discuri fixate pe un arbore, cu care se rotesc solidar. Paletele preiau din energia cinetica a fluidului (la turbinele cu actiune), respectiv si din energia primara a fluidului (la turbinele cu reactiune), transferând aceasta energie discului si arborelui.

Dupa tipul energiei primare transformate, turbinele se clasifica în:

- Turbine termice, la care energia primara este energia termica. Tipuri de turbine termice:

- Turbine cu abur

- Turbine cu gaze

- Turbine hidraulice, la care energia primara este energia hidraulica. Tipuri de turbine hidraulice:

- Turbina Pelton

- Turbina Francis

- Turbina Kaplan

- Turbina Bulb

- Turbina Michell-Banki

- Turbine eoliene, la care energia primara este energia eoliana. Tipuri de turbine eoliene:

- Turbine eoliene cu ax orizontal

- Turbine eoliene cu ax vertical (cu palete cu unghi de instalare variabil, Darrieus, Savonius)

Turbinele Eoliene

Turbina eoliana este o masina care converteste energia cinetica a vântului in energie mecanica. Daca energia mecanica este ulterior convertita in electricitate, atunci masina se numeste generator eolian, turbina eoliana sau convertor de energie a vântului.

Tipuri de Turbine Eoliene

Turbinele eoliene pot fi separate in doua categorii, in functie de axa dupa care turbina se roteste. Cele care au axa de rotatie orizontala sunt cele mai raspândite, cele cu axa verticala fiind mai rar întâlnite.

Turbine cu ax orizontal

Turbinele cu ax orizontal au rotorul si generatorul electric in vârful unul turn. Turbinele mici sunt antrenate in miscare la viteze mici ale vântului, in timp ce turbinele mari folosesc de obicei un senzor cuplat cu un servo-motor. Acesta necesita o cutie de viteze care transforma rotatia lenta a palelor intr-o rotatie mai rapida, fiind mai convenabil pentru producerea energiei electrice.

Deoarece turnul de sustinere produce turbulente, turbina este de obicei plasata înaintea turnului. In plus, palele sunt plasate la o distanta considerabila in fata turnului.

Sisteme cu turbina plasata in spatele turnului au fost construite deoarece ele nu necesita un mecanism aditional de sustinere a palelor pe directia vântului, si deoarece la viteze foarte mari ale vântului, palele de pot curba, pentru a diminua rezistenta vântului.

Subcategorii:

Morile de vânt: aceste structuri cu patru sau mai multe pale de obicei fabricate din lemn, au fost dezvoltate in Europa. Chiar daca turbinele eoliene moderne au intrat pe piata, clasicele sisteme de producere a energiei sunt folosite in special in regiunile izolate si sunt deosebit de eficiente in localitatile mici.

In cele mai multe dintre cazuri, morile de vânt sunt asezate in apropierea râurilor, pentru ca rotatia paletelor sa permita actionarea pompei.

Cercetatorii mai dau o sansa morilor de vânt si spun ca pot fi folosite si astazi pentru producerea energiei in mod eficient. In întreaga lume exista peste douazeci de producatori de mori de vânt clasice. Principalele companii care fabrica astfel de mecanisme pentru producerea energiei sunt in Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, Australia si Marea Britanie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de Turbine Eoliene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 860 cuvinte
Nr caractere:
9 728 caractere
Marime:
269.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!