Directiva parlamentului european și a consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În ultimele decenii, stilul nostru de viaţă şi prosperitatea crescândă au avut un efect profund asupra sectorului energetic, schimbând într-o manieră considerabilă modul în care privim problema energiei. Cererea crescândă de energie, saltul preţurilor la petrol, rezervele nesigure de energie şi teama de încălzirea globală ne-au deschis ochii asupra faptului că energia este un produs ce nu mai poate fi considerat de la sine înţeles. Liderii Uniunii Europene s-au angajat, aşadar, să crească utilizarea energiei regenerabile, energie care să înlocuiască combustibilul fosil, să diversifice rezervele de energie şi să reducă emisiile de dioxid de carbon.

Creşterea investiţiilor în energie regenerabilă, în eficienţa folosirii energiei şi în noi tehnologii contribuie la asigurarea unei dezvoltări durabile şi la o mai mare siguranţă a rezervelor şi ajută la crearea unor noi locuri de muncă, stimulează creşterea economică, creează o mai mare competitivitate şi încurajează dezvoltarea rurală.

Un cadru legislativ cuprinzător este necesar pentru promovarea şi utilizarea energiei regenerabile, deoarece numai un astfel de cadru poate oferi stabilitatea pe termen lung de care are nevoie comunitatea de afaceri pentru a lua decizii raţionale de investiţii în sectorul energiei regenerabile şi pentru a deschide drumul Uniunii Europene către un viitor energetic mai curat, mai sigur şi mai competitiv.

În ianuarie 2007, Comisia Europeană a înaintat o propunere integrată cu privire la energie şi la schimbările climatice, care făcea referire la problemele legate de rezervele de energie, de schimbările climatice şi de dezvoltarea industrială. Două luni mai târziu, şefii de stat europeni au aprobat acest plan şi au convenit asupra unei Politici Energetice pentru Europa.

Planul preconiza următoarele:

-Creşterea cu 20% a eficienţei energetice

-Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră

-Atingerea unei proporţii de 20% a energiei regenerabile în consumul total de energie al UE până în 2020

-Atingerea unei proporţii de 10% a biocombustibililor în consumul total de combustibil pentru autovehicule până în 2020

Aceste obiective sunt foarte ambiţioase: astăzi, energia regenerabilă reprezintă numai 8,5% din totalul de energie. Pentru ca această proporţie să atingă 20% în 2020, va fi nevoie de eforturi susţinute în toate sectoarele economice şi în toate statele membre.

Tabel nr.1- Obiective naţionale obligatorii prevăzute de directivă (2005 şi 2020)

PROPUNEREA COMISIEI

Scopul acesteia a fost acela de a stabili obiective naţionale cu privire la energia regenerabilă care să contribuie la atingerea obiectivului comun obligatoriu: o proporţie de 20% a energiei regenerabile în consumul total de energie în 2020 şi o proporţie de 10% a biocombustibililor în transporturi.

Statele membre vor decide cu privire la contribuţiile acestor trei sectoare în atingerea obiectivelor naţionale, alegând mijloacele cel mai bine adaptate situaţiei statului respectiv. De asemenea, statele membre vor avea posibilitatea de a-şi îndeplini obiectivele susţinând dezvoltarea energiei regenerabile în alte state membre sau în ţări terţe.

Proporţia minimă de 10% a biocombustibililor în transporturi se aplică în toate statele membre. Biocombustibilii oferă o soluţie la problema dependenţei de petrol în transporturi, una dintre cele mai grave probleme care afectează siguranţa rezervelor de energie ale UE.

În ultimul rând, directiva îşi propune să elimine barierele inutile în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile – de exemplu prin simplificarea procedurilor administrative legate de dezvoltarea energiilor regenerabile – şi să încurajeze dezvoltarea unor tipuri mai performante de energie regenerabilă (prin stabilirea unor standarde de eficienţă pentru biocombustibili etc.).

Observații:

UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIŞTE

FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ

SPECIALIZAREA AUDITUL SISTEMELOR ELECTROENERGETICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Directiva Parlamentului European si a Consiliului Privind Promovarea Utilizarii Energiei din Surse Regenerabile.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 264 cuvinte
Nr caractere:
18 008 caractere
Marime:
284.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!