Variatorul de tensiune alternativă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schema de montaj

In cadrul schemei se disting:

- circuitul de putere (forta) format din triacu Tr si rezistenta de sarcina Rs

- circuitul de comanda format de potentiometrul R, rezistenta r si R1, condensatorul C si diacul D1

- elemente de protectie: impotriva supratensiunilor (grupul Rp, Cp); impotriva curentului de scurtcircuit (siguranta fuzibila ultrarapida S) impotriva pantei de crestere a curentului (bobina de limitare L)

Tensiunea la bornele condensatorului uc, poate fi variata ca valoare si faza prin modificarea valorii rezistentei R a potentiometrului, in acest mod raglandu-se unghiul la care tensiunea uc devine egala cu tensiunea de prag UBr a diacului, reglandu-se de fapt momentul intrarii in conductie a diacului.

Cand condensatorul c produce impulsul de comanda el se descarca putin incat dupa prima amorsare a diacului la un uncgi , urmatoarele amorsari se produc la un unghi

Fenomenul se numeste histerezis de reglaj si este principalul dezavantaj al schemei, facand sa apara situatii cand nu se mai poate face reglajul de putere la unghiuri de aprindere mari. Reducerea histerezisului schemei s-a facut prin introducerea condensatorului C1 cu rol de reincarcare rapida a condensatorului C, dupa ce acesta furniezeaza impulsul de comanda pentru triac.

Rezultate experimentale:

Nr. crt/Val masurate 1 2 3 4 5

28.8 72 108 122.4 136.8

URs[V] 214 184 134 100 60

Gracic:

Concluzii si observatii:

Din masuratorile efectuate in laborator se observa ca odata cu cresterea unghiului de comanda (prin reglarea potentiometrului R) valoarea tensiuni la bornele sarcinii scade.

Daca potentiometrul se afla pe pozitia maxim al rezistentei sale, diacu Di nu poate intra in conductie , deoarece Scazand valoarea rezistentei potentiometrului, pana cand se observa ca diacul intra in conductiesi condensatorul C se descarca prin diac si rezistenta r, aplicand un impuls de comanda pe poarta triacului, ceea ce duce la intrarea in conductie a acestuia.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Variatorul de tensiune alternativa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8.5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
303 cuvinte
Nr caractere:
1 955 caractere
Marime:
32.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
tensiune, variator
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!