Previzualizare referat:

Extras din referat:

Traductoarele de deplasare furnizeaza la iesire un semnal electric ce depinde de marimea deplasarii unui deplasarii unui element mobil fata de o pozitie fixa luata ca referinta. Tipul semnalului electric trebuie sa fie compatibil cu sistemul de automatizare in care este inclus. Deasemenea ele se pot utiliza si pentru conversia altor marimi neelectrice a caror variatie se poate materializa intr-o deplasare: forta,masa, presiune, etc. Semnalul electric furnizat la iesire poate fi analogic (tensiune -0?10V, curent 4?20mA) sau numeric (serial sau paralel). In functie de marimea de iesire traductoarele de deplasare se impart in traductoare analogice si numerice.

In functie de principiul ce sta la baza conversiei deplasarii in semnal electric,traductoarele de deplasare pot fi: rezistive, inductive, capacitive, optice.

Traductoare rezistive de deplasare

Traductoarele de deplasare rezistive au ca element sensibil un potentiometru, al carui cursor este actionat de catre elementul care se deplaseaza. Marimea de iesire este rezistenta, aceasta depinzand liniar de deplasare:

R = S ?d (1)

R este rezistenta traductorului, S este sensibilitatea acestuia, iar d este deplasarea cursorului fata de pozitia aleasa ca origine unde: ? este rezistivitatea materialului, A este sectiunea firului conductor, iar l este lungimea acestuia.

Constructiv, potentiometrele se construiesc unor rezistente liniare sau circulare, bobinate sau cu strat conductor continuu. Traductoarele liniare trebuie sa aiba lungimea egala sau mai mare ca deplasarea obiectului pentru a se obtine o precizie satisfacatoare. Din acest motiv ar rezulta voluminoase. Traductoarele cu pelicula rezistiva continua folosesc pelicula de carbon. Aceasta are un coeficient de variatie al rezistentei cu temperatura mare, ceea ce le limiteaza utilizarea numai acolo unde nu este necesara o precizie ridicata. Cele mai folosite, datorita preciziei si volumului redus, sunt potentiometrele multitur. Acestea se realizeaza bobinand pe o spirala izolatoare un fir metalic cu coeficient termic redus (manganina, constantan, nicron). Izolatorul trebuie sa asigure o buna rezistenta de izolatie, si un coeficient de dilatare cu temperatura egal cu cel al firului rezistiv. Contactul alunecator este de obicei cu lamele sau perii argintate sau aurite.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Traductoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
369 cuvinte
Nr caractere:
2 012 caractere
Marime:
8.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
traductoare, mecanica
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!