Surse de energie electrică

Extras din referat:

Surse de energie solara

O cantitate imensa de energie solara ajunge la suprafata pamantului in fiecare zi. Aceasta energie este captată, si folosita sub forma de caldura in aplicatii termo-solare, si poate fi transformata direct in electricitate cu ajutorul celulelor fotovoltaice. Centralele electrice termo-solare produc electricitate folosind o turbina alimentata cu aburii produsi prin clocotirea unui lichid cu ajutorul radiatiilor soarelui

Centralele electrice termo-solare folosesc celulele fotovoltaice pentru a capta energia solara. Cele mai des folosite forme ale celulelor fotovalice sunt:

Sistemele cu receptor central. Aceasta motoda concentreaza razele de soare spre un colector central cu ajutorul unor oglinzi amplasate de-o parte si de alta a colectorului central.

Bateriile solare

Bateriile solare sunt nişte instrumente electronice, care utilizează fenomenul fotoelectric pt. producerea energiei electrice. Modulul de baterie solara este compus dintr-un număr foarte mare de fotocelule. Intr-o fotocelula se generează o tensiune mica, de aceea trebuie legate mai multe astfel de celule in serie, pt. ca bateria solara sa se poată folosi ca sursa de energie. Fotocelulele sunt nişte placi subţiri din materie semiconductoare, de obicei siliciu. Unele sunt făcute din galiu, arseniu, care sunt tot semiconductoare. Astfel de celule au un randament mai scăzut, dar sunt funcţionale si la temperaturi mult mai ridicate. De aceea se folosesc pt. alimentarea cu energie a sateliţilor, mai expuşi radiaţiilor solare. Cei mai mulţi sateliţi artificiali functioneaza cu ajutorul panourilor solare, asemenea calculatoarelor si a majoritatii ceasurilor cu quartz.

Aplicatii ale energiei solare

Iluminat;

Incalzirea apei;

Echipamente militare;

Vehicule solare;

Tratarea apei;

Gatit;

etc.

Surse de energie eoliană

O turbina eoliana este un dispozitiv ce transforma miscarea cinetica a palelor unei elice in energie mecanica, care este apoi transformata in electricitate astfel avem de-a face cu un generator alimentat cu vant/convertor de energie eoliana. Termenul care s-a improprietarit insa este “turbina eoliana”.

Impropriu denumite, centralele eoliene sunt, ferme de turbine eoliene, ce sunt conectate la reteaua de distributie a curentului. In componenta unei centrale eoliene nu intra doar turbinele ci si redresoare de curent, transformatoarele si corectoare ale factorului de putere al curentului. In amplasarea centralelor eoliene se tine cont de valoarea vantului in zona, pretul terenului, si impactul vizual asupra mediului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de Energie Electrica.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Marime:
2.22MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!