Software Define Radio

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tehnologia SDR (Software Defined Radio) a aparut initial din necesitati legate de comunicatiile militare cu circa 15 ani in urma. Semnalele radio sunt convertite cu ajutorul unor convertoare analog numerice in domeniul digital, apoi procesate cu ajutorul unor microprocesoare specializate in prelucrarea de semnale. Se realizeaza in software demodularea, filtrarea si conditionarea semnalelor (Noise Blanker), ca si controlul AGC sau chiar acordul pe frecventa. La fel in cazul emisiei, se asigura procesarea semnalelor fie ele vocale sau digitale. Avantajul enorm al tehnologiei SDR este ca permite reconfigurarea rapida, in software, pe orice tip de modulatie cunoscuta, precum si codarea sau decodarea semnalelor digitale. Un transceiver clasic, cu fiecare an devine mai batran si mai depasit. Putine se pot face pentru a-l tine vreme indelungata competitiv. Cu tehnologia SDR, fara a face o singura modificare in hardware, putem avea practic un nou echipament la fiecare upgrade de software.

Termenul de "Software defined radio" a fost inventat in 1984 de o echipa din Texas Garland a diviziei de E-Systems Inc (acum Raytheon). Un laborator, inca destul de bine cunoscut, "Radio Software Proof-of-concept" a fost dezvoltat la E-Systems, care a popularizat Radio Software-ul in diverse agentii guvernamentale. Acest Radio Software a fost un receptor cu a digitala care anula interferente programabile si demodula pentru semnale de banda larga, de obicei, cu mii de adaptoare filtru robinet, folosind mai multe procesoare matrice pentru accesarea memoriei partajate.

Poate ca primul software defined radio de emisie-receptie a fost conceput si pus in aplicare de catre Peter Hoeher si Helmuth Lang la societatea germana de Cercetare a Aerospace in Oberpfaffenhofen, Germania, in 1988. Atat transmitator si receptor a unui modem de satelit de adaptare digitala au fost puse in aplicare in conformitate cu principiile software defined radio.

Termenul "Software Defined Radio" a fost inventat in 1991 de Joseph Mitola, care a publicat prima lucrare pe acest subiect in 1992. Desi conceptul a fost propus pentru prima data in 1991, software defined radio isi are originea in sectorul de aparare, deoarece la sfarsitul anilor 1970, atat in Statele Unite si Europa (de exemplu, Walter Tuttlebee descris un radio, VLF , care a folosit un ADC si un microprocesor 8085 ). Una dintre primele initiative publice de software defined radio american a fost proiectul militar numit Speakeasy . Scopul principal al proiectului Speakeasy a fost de a utiliza procesul programabil pentru a emula mai mult de 10 aparate radio militare existente, care functionau intre frecventele 2 si 2000 MHz . Mai mult, un alt obiectiv de design a fost pentru a putea include cu usurinta noi standarde de viitor de codificare si de modulare, astfel incat comunicatiile militare sa poata tina pasul cu progresele in codarea si a tehnicilor de modulatie.

Complexitatea ceruta de construirea SDR a condus la aparitia mai multor definitii inconsistente. In ideea promovarii unei intelegeri mai bune a acestei tehnologii, Forumul SDR a stabilit 5 niveluri care cuprind diferitele categorii de sisteme radio definite software.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Software Define Radio.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 780 cuvinte
Nr caractere:
9 634 caractere
Marime:
24.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
tehnologie, comunicatii
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!