Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din clasa materialelor electroizolante fac parte matreialele a căror rezistivitate depăseste 106 Ώm şi care prezintă, între banda de valenţă şi banda de conducţie, o bandă interzisă de lărgime Wi>3eV. O caracteristică importantă a materialelor electroizolante fiind aceea de a se polariza electric, ele sunt şi dielectrici.

Materialele anorganice joacă un rol determinant în realizarea sistemelor de izolaţie pentru clasele F, H , C. Într-adevăr , ele pot fi utilizate la temperaturi de peste 2000C.(fără aşi schimba caracteristicile) , nu se oxidează şi nu se carbonizează sub acţiunea arcului electric (nu lasă ,urme conductoare). Sunt rezistente la acţiunea radiaţiilor şi microorganismelor iar unele dintre ele au o higroscopicitate redusă . Au proprietăţi mecanice inferioare materialelor organice, dar sunt mai rezistente la descărcări parţiale. Rezistivitatea de volum variază între 108 şi 1015Ώm, permitivitatea realtivă între 3,5 şi 20 , factorul de pierderi între 10-4 şi 10-2, iar rigiditatea dielectrică între 3 şi 200MV/m. Avînd caracteristici mecanice reduse (rezilienţă, rezistenţă la tracţiune ), materialele anorganice se utilizează ,de obicei , împreună cu materialele organice

Utilizarea cea mai importantă a materialelor electroizolante fiind în construcţia schemelor de izolaţie a instalaţiilor electrice, comportarea la acţiunea diferitelor solicitări este element hotărâtor pentru mărimea duratei de viaţă a instalaţiilor din care fac parte , ele trebuind să posede o serie de caracteristici, de multe ori antagoniste: proprietăţi dielectrice, mecanice şi termice foarte bune, rezistenţă mare la agenţi chimici, îmbătrânirea lentă şi durată de viaţă mare , prelucrabilitate uşoară şi cost redus. Se pot obţine materiale cu anumite caracteristici prin diferite procedee: modificări chimice ale macromoleculelor de bază, elaborarea unor materiale compuse (stratificate, sistemele de izolaţie pentru maşini mari), utilizarea unor tehnologii speciale(izolaţii de crestătură prin procedee electrostatice)

Poliamida este un polimer format din mai mulți monomeri de amide, unite prin legături peptidice într-o reacție de policondensare.

Aceste legături se pot forma pe cale naturală, ca în cazul proteinelor, lânei sau a mătasei, sau se pot fabrica prin procesul de polimerizare ca de exemplu în cazul nailonului.

Poliamidele sunt utilizate în industria textilă, industria auto, la fabricarea covoarelor sau a echipamentelor sportive datorită durabilității și rezistenței lor foarte mari.

Poliamidele pot fi de mai multe feluri: poliamide alifatice, poliamide semi-aromatice,

poliamide aromatice, poliamide semi-cristaline, poliamide amorfe

1. TEHNOLOGIA PRODUSELOR PE BAZĂ DE POLIAMIDA

Poliamida este un material dur, foarte rezistent la uzură şi impact, cu bune proprietăţi de fricţiune,folosit in multe aplicaţii industriale. Se pot livra sub forma de placi, bare sau tuburi exturdata.

Semifabricatele de poliamida au rezistenta ridicata la uzură si abrazuiune, au caracteristici de frictiune foarte bună şi au rezistenta foarte mare la impcat si rupere.

Produsele realizate din poliamida inlocuiesc cu succes reperele realizate din bronz, aluminiu şi materiale nefereoase. Poliamida este de 7,5 ori mai uşoara decât bronzul la aceeaşi grosime a placii, dar are proprietaţi mecanice similare şi este mult mai economică

Semifabricatele din poliamida absorb umezeală in timupul depozitari. Umezeala absorbită influnenţează proprietatile mecanice şi electrice (de exemplu creste rezistenta la impact) precum şi stabilitatea dimensională a reperelor prelucrate (la reperele de precizie ridicate acest aspect trebuie prevazut in proiectarea produsului).

In mod standard, poliamida se poate livra de culoare naturala albă sau de culoare neagră. Poliamida de culoare neagră are aditivi de bisulfid de molibden(MOS2), care face ca semifabricatele din categoria ei să aibe caracteristici de fricţiune ridicată, rezistenta impotriva razelor UV şi rezistenţă ridicată la compresiune. De asemenea, in functie de cerintele fiecarei aplicaţii, in momentul prodicerii semifabricatelor de poliamidă se pot introduce diferiti aditivi care sa imbunataţeasca anumite caracterisiti mecanice.

Bibliografie:

http://www.adeko.ro/poliamida.php

https://ro.wikipedia.org/wiki/Poliamidă

http://seplastics.ro/industriale/pa-poliamide-nylon/

http://www.poliamida.ro/

http://www.dex-tex.info/clasificarea-fibrelor-chimice-sintetice/poliamida-66-si-6

http://www.tuplex-plastic.ro/p/pa_poliamida

Observații:

UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA“SIBIU

FACULTATEA DE INGINERIE“HERMANN OBERTH”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poliamida.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 609 cuvinte
Nr caractere:
9 795 caractere
Marime:
1.25MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!