Lămpi fluorescente, lămpi economice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Becurile produc lumina prin utilizarea energiei electrice. Becurile cu filament consuma o cantitate mare de energie electrica. In general la nivel mondial, aceasta energie este produsa prin arderea combustibililor fosili cum ar fi carbunele, gazele naturale si pacura in centrale electro – termice.

In principal sunt folosite becuri de 60 W, 75 W si 100 W. Raportat la numarul de camere dintr-o locuinta si numarul de locuinte din intreaga lume rezulta o cantitate enorma de energie, care este consumata doar pentru iluminatul incaperilor, pentru producerea careia se consuma o cantitate impresionanta de carbune si pacura, prin a caror ardere se elibereaza in atmosfera gaze responsabile de efectul de sera precum si pulberi nocive sanatatii.

BECURILE ECONOMICE

De ce sunt considerate aceste becuri ecologice?

Se considera ca un consum mai mic de energie are ca efect o poluare mai mica la nivelul producatorului de energie (termocentrale, etc.). Insa, ironic, aceste becuri sunt extrem de toxice.

Becurile economice fluorescente contin cateva miligrame de mercur care este extrem de toxic pentru corpul uman si mediu. Mercurul este toxic chiar daca este inhalat sau abso rbit prin piele in cantitati mici.

Mercurul este cheia eficienţii acestor becuri economice fluorescente. Electricitatea este circulată prin lampă, care conţine vapori de mercur şi un gaz inert precum argon, care determină o reacţie ce creează lumină.

Reacţia este eficientă la conversia electricităţii în lumină, cu o mai mică emisie de căldură decât un bec cu filament, incandescent.

Mercurul, cunoscut si sub denumirea de argint viu sau hidrargir, este unul din cele 6 elemente care sunt lichide la o presiune si temperatura apropiata de cea a camerei

In cazul in care un bec fluorescent este spart in interiorul unei locuinte poate contamina suprafetele si aerul cu mercur, substanta extrem de toxica. Exista cateva masuri de protectie care pot fi luate in cazul in care un bec se sparge in casa.Sa aveti la indemana o pereche de manusi din cauciuc, hartie absorbanta (igienica), hartie de carton, o banda de scotch si o punga de plastic. Lasti ferestrele deschise 15 min, folositi cartonul pentru a prelua pe el praful din zona contaminata, hartia pentrua sterge si absorbi picaturile infime care practic probabil ca nici nu o sa le vedeti cu ochiul liber, apoi tamponati cu pelicula de scotch zona contaminata pentru aderenta celor mai mici urme impreuna cu praf cu tot. Puneti totul in punga si sigilati. Nu folositi aspiratorul, deoarece filtrul se va impregna cu mercur si-l va expira in aer in particule si mai mici fiind mult mai periculos.

Ingredientele acestor becuri sunt toxice, iar chimicalele acestora, după ce sunt aruncate, conduc la contaminarea solului şi a apei. Este în special dăunator pentru creier, la copii şi la fetuşi. De aceea autorităţile din S.U.A. l-au restricţionat sau l-au interzis în compoziţia produselor, cum sunt termometrele, motoarele sau comutatoarele cu termostat de la centralele termice. (Un singur termostat, atât de comun în multe locuinţe, poate să conţină 3 grame de mercur, sau comparabil cu cel conţinut în 600 de becuri fluorescente.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lampi Fluorescente, Lampi Economice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 866 cuvinte
Nr caractere:
10 178 caractere
Marime:
441.22KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!