Determinarea performanțelor pe cale experimentală pentru șuntul coaxial și divizoare de tensiune

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a determina banda de frecventa sau timpul de raspuns la excitatia treapta sunt necesare surse de tensiune sinusoidala de frecventa variabila sau generator de treapta de tensiune

1Detreminarea caracteristicii de frecventa

Consideram divizorul de tensiune mixt serie R-C, caracteristica de frecventa in amplitudine si faza se determina folosind urmatoarea schema de masurare:

Generatorul de semnal sinusoidal 1 produce un semnal care se aplica atat la intrarea in amplificatorul A al osciloscopului 2, cat si la intrarea in divizorul de tensiune 3.Semnalul de iesire din divisor se aplica la intrarea in amplificatorul B.Pe ecranul osciloscopului sunt evidentiate cele doua marimi si defazajul dintre ele.

Osciloscopul masoara valorile instantanee ale marimilor si poate efectua diferenta acestora.

In figurile urmatoare sunt prezentate oscilograme representative ale semnalelor de excitatie si raspuns pentru un divisor de tensiune mixt, serie R-C de 35kv, de calitate foarte buna, la frecvente de 1 MHz si 10MHz.In cea dea doua oscilograma se observa cresterea defazajului intre semnale.

Oscilograma pentru f=1 MHz Oscilograma pentru f=10MHz

Determinarea timpului de raspuns la excitatie treapta

Determinarea analitica a timpului de raspuns prezinta dificultati importante in cazul dispozitivelor de masurare cu structura complexa.

In acest caz, este mult mai simpla determinarea experimentala a timpului de raspuns Tr din oscilograma raspunsului indicial obtinut, aplicand divizorului excitatia treapta de tensiune.Amplitudinea acestei tensiunni trebuie sa fie sufficient de mare pentru ca precizia determinarii grafice de pe oscilograma sa fie cat mai buna.

Deoarece divizoarele investigate au performante inalte, trebuie ca semnalul furnizat de generator sa fie cat mai aproape de treapta de tensiune ideala(timpi de crestere de ordinal nanosecundelor).

Sunt cunoscute diverse constructii de generatoare de treapta de tensiune cu releu de mercur, cu diode(Schottky, de comutatie, tunnel), cu tranzistoare, cu circuit multivibrator trigger Schmitt, cu descarcare in gaze( eclator cu gaz sub presiune).

Scheme de masurare

Masurarea timpuli de raspuns la excitatie treapta se face utilizand schemele de masurare in care se practica adaptarile uzuale.

In urmatoarea figura este prezentata schema de masurare pentru determinarea timpului de raspuns al unui divisor mixt R-C serie:

*Schema de masura a timpului de raspuns la excitatie trapta pentru divizorul mixt serie R-C

Semnalul furnizat de generatorul de treapta de tensiune, GT, este aplicat divizorului de tensiune DT si canalului 1 al osciloscopului OC. Semnalul de iesire din bratul de joasa tensiune este transmis prin cablu coaxial de masura Cm la canalul 2 al osciloscopului.Pentru evitarea reflexiilor multiple s-au realizat adaptari , dupa cum urmeaza:

-pentru linia de record, cu rezistenta R;

-pentru cablu coaxial, cu Rc=Zc

Osciloscopul nu este conectat electric la pamant, primind potentialul acestuia prin intermediul ecranului cablului coaxial de masurare Cm.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea performantelor pe cale experimentala pentru suntul coaxial si divizoare de tensiune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
809 cuvinte
Nr caractere:
4 700 caractere
Marime:
2.80MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
generator, semnale
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Lucian Negrescu
Sus!