Controlul Calității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de calitate

Existenta oamenilor depinde in prezent intr-o masura din ce in ce mai importanta de produsele fabricate, pentru satisfacerea unor cerinte extrem de variate cum sunt: alimentatia,sanatatea, locuintele, progresul tehnic si stiintific, comunicatiile, transportul, distractia, confortul si asa mai departe. Deficientele calitative ale produselor destinate satisfacerii acestor cerinte pot sa conduca si chiar conduc la serioase nemultumiri din partea consumatorilor, la risipa economica si uneori la pierderi de vieti omenesti.

Pentru satisfacerea cerintelor de calitate ale consumatorilor, toate functiile importante ale firmelor producatoare trebuie sa tina seama de necesitatile acestora in ceea ce priveste calitatea.

Studiul pietei trebuie sa evidentieze tocmai aceste cerinte ale consumatorilor; serviciile de conceptie si dezvoltate ale produselor noi trebuie sa asigure o proiectare corespunzatoare a acestor nevoi; planificarea productiei trebuie sa conceapa procese tehnologice care sa asigure realizarea de produse corespunzatoare proiectelor; productia trebuie sa regleze procesele tehnologice de asa maniera incat sa asigure obtinerea calitatii dorite; activitatea de control si de incercari trebuie sa demonstreze, pe baza unor incercari simulate, masura in care un produs este in masura sa satisfaca cerintele de calitate; functia de marketing trebuie sa promoveze desfacerea produselor in conditii de calitate de natura sa asigure o utilizare adecvata; activitatile de deservire a clientilor trebuie sa urmareasca modul cum se utilizeaza produsele in vederea remedierii deficientelor si a stabilirii masurilor de imbunatatire.

Diferitele activitati in legatura cu asigurarea calitatii le implica pe fiecare dintre aceste functii in cadrul firmei, constituie in ansamblul lor activitati de importanta majora, cunoscuta sub denumirea de "functia calitatii". Aceasta functie se poate defini ca un ansamblu de activitati,indiferent de locul unde se desfasoara acestea, cu ajutorul carora firma realizeaza produse (sau servicii) "corespunzatoare pentru utilizare". Trasaturile esentiale ale acestei functii s-au manifestat in mod evident.

In timp ce limbajul si terminologia difera considerabil intre intreprinderile industriale, conceptele referitoare la calitate sunt surprinzator de asemanatoare si universale.

In contextul diversificarii si innoirii rapide a ofertei de marfuri, sub impactul dezvoltarii accelerate a stiintei si tehnicii, a mondializarii pietelor si cresterii exigentelor clientilor si societatii calitatea produselor si serviciilor se impune ca un factor determinant al competitivitatii intreprinderilor pe piata, interesul pentru asigurarea calitatii crescand permanent, atat la nivel national cat si regional si international.

Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul "calitate" sau "qualitas" isi are originea in latinescul "qualis" care are intelesul de fel de a fi respectiv ,,ce fel de" sau ,,mod de a fi".

Cel mai vechi tratat care este considerat un veritabil "ghid al calitatii", a fost descoperit in Egipt, in mormantul lui Reuh - Mi - Re la Teba in anul 1.450 i.Hr. Acest tratat arata cum un inspector egiptean poate sa verifice perpendicularitatea unui bloc de piatra cu ajutorul unei corzi, sub privirea taietorului de piatra.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Calitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 298 cuvinte
Nr caractere:
12 957 caractere
Marime:
16.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
control, calitate, societate, produs
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!