Cercetări privind influența transferului de energie - energii neconvenționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract. Solar energy it’s a form of energy that is increasingly used nowadays and which area is expanding day by day. Using solar energy is growing because it’s renewable and nonpolluting. These two characteristics make it move away from traditional forms used since ancient times and are about to end.

The authors of this paper titled ‘Research on specific elements of using solar heat transfer’, addressed the issue of transfer of heat from the sun, have questioned some of these issues, showed the great importance of this ‘innovation’ named renewable energy and described the operation of several devices that use solar energy.

Keywords: renewable energy, heatstroke map, solar energy conversion, solar panel.

1. Introducere

Conform principiului I al termodinamicii: “energia nu se poate creea şi nu se poate distruge, energia se poate numai transforma dintr-o formă în alta” ca urmare nu ar trebui să avem temeri în ceea ce priveşte epuizarea resurselor energetice.

În ultimul timp energia regenerabilă s-a dezvoltat destul de rapid, dar intensitatea acestei expansiuni variază considerabil în funcţie de regiuni. Unele din statele lumii au ajuns să realizeze că utilizarea intensivă a surselor de energie regenerabilă reprezintă un pas important pentru protecţia mediului înconjurator şi un mod facil de reducere a utilizării consumului de petrol şi de reducere a dependenţei importului de resurse energetice.

Creşterea numerică a populaţiei şi dezvoltarea unor noi sectoare industriale despre care nu se ştia aproape nimic în secolele trecute, precum şi consumul tot mai ridicat de energie au determinat omenirea să-şi îndrepte atenţia asupra mediului înconjurător şi constatând că anumite materii prime sunt în pericol de a fi epuizate, să găsească noi surse de energie, mai ieftine şi mai puţin poluante şi care să fie accesibile unui număr tot mai mare de oameni. Este vorba despre sursele regenerabile de energie a căror utilizare nu duce la epuizarea resurselor, aşa cum se întâmplă în cazul energiei obţinute din surse convenţionale, care dispune de resurse limitate şi finite. Pentru promovarea şi utilizarea energiei regenerabile s-a făcut simţită nevoia adoptării unui cadru legislativ cuprinzător care să ofere, pe termen lung, stabilitatea de care are nevoie comunitatea de afaceri pentru a lua decizii raţionale de investiţii în sectorul energiei regenerabile.

2. Aspecte normative privind utilizarea energiei neconvenţionale

În prezent sunt în vigoare două directive ale Uniunii Europene în domeniul energiei regenerabile: una pentru energia electrică şi alta pentru biocombustibili. Directiva 77/2001/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind promovarea electricităţii produse din surse de energie regenerabile pe piaţa internă a electricităţii stabileşte următoarele:

• cotă orientativă de electricitate produsă de surse convenţionale conform prevederilor normelor europene;

• defineşte obiectivele naţionale orientative pentru fiecare stat membru;

• încurajează utilizarea regimurilor de ajutoare naţionale, eliminarea barierelor administrative şi integrarea sistemului de reţele;

• prevede obligaţia pentru producătorii de energie regenerabilă să emită garanţii de origine atunci când li se solicită acest lucru.

Creşterea preţului la energie şi diminuarea semnificativă a cantităţii de combustibil constituie un motiv esenţial pentru care se impune trecerea la energia „verde” şi integrarea protecţiei mediului în politica energetică a fiecărui stat. Noţiunea de energie „verde” este vastă şi înglobează toate sursele de energie regenerabilă şi nepoluantă, iar electricitatea astfel obţinută capătă tot mai mult teren devenind tot mai disponibilă.

Directiva de la Bruxelles de la începutul anului 2008 are drept obiectiv general obligatoriu o pondere minimă de 20% a energiei regenerabile în cadrul consumului total de energie şi un consum minim obligatoriu de 10% pentru biocombustibili în transporturi. Trecerea către surse energetice regenerabile joacă un rol important pe plan internaţional, un exemplu în acest sens constituindu-l Protocolul de la Kyoto din anul 1997 care prevede, pentru ţările puternic industrializate şi nu numai, o reducere a emisiilor poluante cu aproximativ 5,2% în perioada 2008-2012, comparativ cu nivelul anului 1990.

Statele membre ale Uniunii Europene au luat o serie de măsuri cu scopul de a încuraja cetăţenii şi companiile ce îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul lor să investească în energiile obţinute din surse regenerabile. În Marea Britanie se acordă subvenţii atât cetăţenilor cât şi companiilor care instalează panouri solare utilizând, pentru desfăşurarea activităţilor lor cotidiene, energia astfel obţinută. Iar în Spania, Grecia şi Suedia se subvenţionează parţial energia solară cu scopul de a determina cetăţenii şi companiile să recurgă tot mai mult la producerea energiei din astfel de surse.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetari Privind Influenta Transferului de Energie - Energii Neconventionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 703 cuvinte
Nr caractere:
14 354 caractere
Marime:
290.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!