Butoane de Comandă - Limitatoare de Cursă și Microintrerupatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din categoria aparatelor pentru automatizari unele dintre cele mai des utilizate sunt limitatoarele de curs si microintrerupatoarele.

Limitatoarele de cursa se folosesc pentru reglarea lungimii cursei organelor mobile ale masinilor-unelte sau ale altor utilaje similare.

Ele se monteaza fie in circuitul principal, fie in cel de comanda.

Dupa forma constructiva a elementului palpator limitatoarele de cursa pot fi: cu tija, cu rola, cu bila, cu parghie sau rotative.

Constructiv, ele pot fi de tipul cu contact mobil avand un contact (NI sau ND) sau doua contacte (NI si ND), ori cu microintrerupator incorporat, in constructie capsulata sau deschisa. De obicei contactele sunt in aer, dar se construiesc si limitatoare de curs pentru puteri mari in ulei.

Pentru varianta in aer curentul nominal este de circa 6 A (la 500 V), iar in al doilea caz poate ajunge pana 1a 60 A.

Figura: Variante constructive ale limitatoarelor de curs.

Daca viteza de deplasare a contactelor mobile depinde de viteza de deplasare a organului mobil care actioneaza asupra palpatorului atunci limitatorul este simplu.

Daca viteza de deplasare a organului care actioneaza asupra palpatorului nu influenteaza viteza de comutare a contactelor, limitatorul este cu actiune instantanee, adica el intra in actiune instantaneu in momentul in care forta exercitata asupra lui atinge o anumita valoare. Toate limitatoarele care au incorporate microintrerupatoare sunt cu actiune instantanee.

Figura: Limitator de curs cu actionare instantanee.

Pentru limitatorul de curs din figura de sus actionarea elementului mobil al limitatorului de curs se face direct de catre organul mobil sau de catre o cama fixata pe organul mobil a carui pozitie se poate regla. Unghiul a este de circa 60 ... 65?. Limitatorul este prevazut eu doua perechi de contacte, 1 NI si 1 ND care pot conecta curenti de maximum 6A la o tensiune de 500V.

Microintrerupatoarele sunt aparate neautomate foarte des utilizate in schemele de automatizare datorita gabaritului redus (adesea sub 20.15.6 mm), vitezei mari de raspuns la comanda primita, numarul mare de manevrari sub sarcina (5 ... 10 milioane), cursei mici a elementului mobil (0,2 ... 1,5 mm), fortei mici de actionare (0,5 ... 3,7 N) etc.

Microintrerupatoarele suporta curenti nominali de 2 ... 8 A si tensiuni de 125, 220, 380 V c.a. sau 48, 110 Vc.c..

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Butoane de Comanda - Limitatoare de Cursa si Microintrerupatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 199 cuvinte
Nr caractere:
6 101 caractere
Marime:
218.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Tag-uri:
buton, comanda, limitator, automatizare, lumina
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!