Bateria cu Acumulatoare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Pagina:
BATERiA CU ACUMULATORE 4
Formarea şi funcţionarea acumulatatoarelor acide cu plăci de plumb 5
Punerea în funcţionare a bateriilor noi 08
Operaţii de verificare şi remediere 09
Cauzele descărcării anormale a bateriilor de acumulatoare 11
BIBLIOGRAFIE 13

Extras din referat:

BATERIILE CU ACUMULATOARE

Bateriile de acumulatoare sunt pile electrice reversibile, care au proprietatea de a înmagazina energie electrică prin transformarea ei în energie chimică si reciproc. Bateriile de acumulatoare (numite pe scurt baterii sau acumulatoare) sunt formate din elemenţi (celule) de acumulatoare, care pot fi conectate, în serie (pentru mărirea tensiunii), în paralel (pentru mărirea intensităţii).

Bateriile utilizate pe automobile servesc ca sursă de energie electrică, fiind conectate în paralel cu dinamurile sau alternatoarele.

* Bateriile de acumulatoare îndeplinesc următoarele funcţii: alimentează demarorul şi sistemul de aprindere la pornire; alimentează restul receptoarelor şi consumatorilor electrici când motorul nu funcţionează; de asemenea ele preiau vârfurile de sarcină când puterea cerută de consumatori depăşeşte puterea pe care o poate de generatorul, ajutând generatorul în condiţii grele de lucru cum ar fi pe timp de noapte, iarna etc., când puterea consumatorilor întrece puterea maximă a generatorului.

În afară de acestea, acumulatoarele de pe automobile contribuie la menţinerea unei tensiuni constante în instalaţia electrică la variaţia vitezei şi sarcinii generatorului.

Pentru a putea face faţă curenţilor mari ceruţi la pornirea demarorului, fără ca tensiunea la borne să scadă prea mult, este necesar ca bateriile pentru automobile să aibă o rezistenţă internă cât mai mică.

* Dintre acumulatoarele pentru automobile, cea mai largă răspândire o au acumulatoarele acide cu plăci de plumb.

Acumulatoarele cu plumb prezintă avantajul unei rezistenţe interioare de valoare mică, ceea ce face să fie utilizată la pornirea motoarelor; în schimb , ele au o serie de dezavantaje, întrucât rezistenţa lor mecanică este mică şi durata lor de viaţă este scăzută. Acumulatoarele cu plumb prezintă o auto descărcare importantă, şi de acea nu este permis să stea mult timp fără a fi reîncărcate.

Acumulatoarele alcaline se utilizează de obicei , numai la autovehiculele care nu au un sistem de pornire electric (de exemplu, la motociclete) deoarece au dezavantaje: la temperaturi scăzute îşi pierd proprietăţile, costul foarte ridicat de fabricaţie.

FORMAREA ŞI FUNCŢIONAREA ACUMULATOARELELOR ACIDE CU PLĂCI DE PLUMB

Acumulatoarele acide sunt formate în principiu dintr-o cuvă (bac) în care se introduc grupurile de plăci (electrozi) pozitive şi negative, executate din grătare de plumb umplute cu materie (pastă) activă, şi electrolitul format din soluţiile de acid sulfuric în apă distilată. În stare iniţială, au pasta activă formată din peroxid de plumb (PbO2), iar cele negative – din plumb spongios (Pb). Bateriile trebuie umplute cu electrolit şi puse imediat la încărcare pentru „formare” electrochimică şi omogenizare. După formare, acumulatoarele sunt supuse la reacţii chimice reversibile descărcare şi încărcare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bateria cu Acumulatoare.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 745 cuvinte
Nr caractere:
9 417 caractere
Marime:
90.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Silaghi Teodor
Sus!