Aparate de măsurat amplasate la bordul unui automobil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

MANOMETRUL

Este un instrument pentru masurarea presiunii unui fluid (de exemplu ulei, lichid hidraulic, aer, etc.)

Exista mai multe feluri de manometre:

- manometrul cu element elastic, in care presiunea de masurat produce deformarea unui element elastic (o membrana, un burduf, un tub curbat etc.). Deformarea este amplificata de un mecanism simplu si transmisa unui ac indicator.

- manometrul cu lichid, in care presiunea de masurat compenseaza greutatea unei coloane de lichid cu tensiune mica de vapori( mercur sau apa). Cel mai adesea manometrul cu lichid este format dintr-un tub de sticla in forma de U; din diferenta inaltimii celor doua coloane de lichid se poate deduce valoarea presiunii de masurat.

- manometrul cu termocuplu, bazat pe dependenta de presiune a conductivitatii termice a gazelor. Este utilizat pentru masurarea vidului.

- manometrul de ionizare, bazat pe dependenta de presiune a intensitatii curentului unei descarcari electrice intr-un gaz. Se foloseste pentru masurarea vidului inaintat.

- manometrul diferential, pentru masurarea diferentei de presiune intre doua puncte ale unui fluid.

- manometrul de fund pentru determinarea presiunii la fundul gaurilor de sonda sau la o adancime oarecare a acestora.

- manometrul metalic este alcatuit dintr-un tub metalic, curbat, care se deformeaza sub presiunea gazului din recipient, antrenand un ac indicator.

DEBIMETRUL

Este un instrument ce măsoară debitul total sau parţial de combustibil.

LITROMETRUL

Este un aparat de bord ce măsoară rezerva de combustibil şi semnalizează optic sau acustic rezerva critică.

Clasificare

- mecanice (hidrostatice sau cu flotor plutitor)

- electromagnetice (cu transmisie electrică la distanţă)

- electrice (capacitive).

Cele mai răspândite litrometre sunt cele cu plutitor cu transmisie electrică la distanţă şi cele capacitive. Litrometrele hidrostatice sunt mai rar folosite. Principiul de funcţionare al acestora constă în măsurarea diferenţei dintre presiunea lichidului pe fundul rezervorului şi presiunea în rezervor deasupra suprafeţei combustibilului.

Litrometrul cu plutitor

1.Destinaţie

Măsoară cantitatea de combustibil funcţie de nivelul combustibilului din rezervor. Acest tip de litrometru furnizează informaţii exacte numai în zbor orizontal şi neaccelerat.

2.Compunere

Din: - transmiţător cu plutitor (asigură transformarea nivelului combustibilului în semnal electric proporţional cu cantitatea de combustibil din rezervor).

- indicator (primeşte semnal electric de la transmiţător şi afişează cantitatea de combustibil din rezervor, în litri, pe o scală gradată).

- conductori de legătură (asigură legăturile electrice dintre transmiţător, sursa de curent continuu, indicator şi becul de semnalizare).

- bec de semnalizare a rezervei critice.

3. Transmiţătorul

Se compune dintr-un plutitor de formă paralelipipedică, confecţionat din tablă de aluminiu, inox sau dintr-un material care nu intră în reacţie cu benzina. Ultima variantă este mai avantajoasă deoarece elimină pericolul umplerii acestuia cu combustibil.

Plutitorul urmăreşte în permanenţă nivelul combustibilului care este proporţional cu cantitatea de benzină existentă în rezervor. Mişcarea plutitorului, printr-un sistem de tije, se transmite la cursorul unui potenţiometru alimentat în curent continuu. Cursorul acţionează şi un micro-întrerupător în momentul în care nivelul combustibilului corespunde rezervei critice. Acesta este dispus în circuitul becului de semnalizare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparate de Masurat Amplasate la Bordul unui Automobil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 139 cuvinte
Nr caractere:
12 398 caractere
Marime:
13.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Profesorului:
Deaconu
Sus!