Aparate de conectare - întreruptoare și comutatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intreruptoarele si comutatoarele de instalatii servesc in deosebi pentru conectarea si deconectare circuitelor de lumina, dar sunt uneori montate si consumatori mobili(aspiratoare, radiatoare, plite electrice)

Intreruptoarle modern sunt de tip cumpana cu manevrare usoara, functionare linistita, consum redus de materiale si longevitate mare(cca. 250 mii conectari)

Cea mai moderna solutie o constitue insa intreruptoarele electronice, fara elemente mobile si fara contacte, sensibile la atingerea sau aproprierea maini.

Variantele constructive sunt aceleas ca la prize.

Se construesc pentru tensiunea nominal 250V si current nominal de 10A.

Aparate de record la retea(prize, fise si cuple)

Prizele fac parte din instalatia fixa, contactele lor fiind permanent sub tensiune.Pot aparente(pe tencuiala) sau ingropate(pentru ingropare in doze, sub tencuiala), capsulate(in siluminiu sau material plastic).

Dupa numarul polilor pot fi bipolar,bipolar cu contact de protective, tripolare cu contact de protective, tripolare cu contact de protective si contact de nul.

Cele bipolare pot fi duble si simple, duble si triple.

Prizele bipolar se executa pentru 10A si 16A, cele tripolare 10A, 16A si 25A.

Sunt prevazute cu teci de contact care, fie prin elasticitatea materialului, fie prin elemente arcuitoare auxiliare, asigura apasarea necesara pe piciorusele fiselor.

Fisele, conectate printr-un conductor flexibil la receptorul mobil, se introduc in prize pentru realizarea lgaturi electrice.

In cazurile in care slicitarile termice nu sunt importante, se pot folosi fise realizate prin presare din material termoplastice, impreuna cu cordonul.

Tipurile de fise sunt aceleasi cu ale prizelor, insa exista si fise de 6A.

Cuplele sunt prize mobile, servind la realizarea prelungitoarelor care au o fisa la un capat si o cupla la celalalt.

Un tip special de cupla este aparatul denumit prize pentru aparate electrocasnice si care poate fi cu sau fara contact de protective.

Montarea intreruptoarelor

Se demonteaza mai intai placa sau capacul aparatului, desfacanduse in acest scop suruburile.Prin acesta, clemele de legatura ale intrerupatorului devin accesibile.

Se dezizoleaza apoi capetele conductoarelor circuitului pe lungime de circa 1cm, atat cat este necesar pentru executarea legaturi la borne.Capetele dezizolate se curate bine cu briceagul(in cazul conductoarelor de cupru, sau cu perie de sarma moale in cazul conductoarelor de aluminiu).

Se introduce capetele conductoarelor astfel pregatite in locasurile bornelor si se strang bine suruburi de contact, fara a fi fortate, deoarece se pote distruge filetul surubului, fapt ce duce l;a obtinerea unui contact mai slab.

Se slabesc suruburile care tin desfacute ghiarele de fixare, se introduce aparatul in doza si se strang suruburile pana cand ghearele, desfacandu-se, fixeaza intrerupatorul; de peretele dozei.

Se monteaza placa sau capacul intrerupatorului, fixandu-se prin suruburi.

La introducerea in doza a aparatului trebuie ca asezarea cinductoarelor sa fie cat mai libera, iar la fiz=xarea aparatului rama lui sa fie lipita de suprafata peretelui.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparate de Conectare - Intreruptoare si Comutatoare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 484 cuvinte
Nr caractere:
8 509 caractere
Marime:
14.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electrotehnică
Predat:
la facultate
Materie:
Electrotehnică
Sus!