Transmisia Semnalelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele transmisii de televiziune au folosit transmisia in semnal analogic. Transmisia analogica, la fel ca toate celelalte sisteme motion picture, exploateaza proprietatile ochiului uman pentru a crea iluzia de imagini in miscare.

Ochiul uman pastreaza o imagine pentru o fractiune de secunda, care se numeste "persistenta de viziune". Avand in vedere acest efect, o succesiune rapida de imagini va fi perceput ca o imagine integrata in miscare. In cazul in care numarul de cadre este prea mic, ordinea imaginilor nu este receptata in mod intuitiv de catre creier, provocand iluzia de animatie se pierde.

Uzual este folosit un numar de 24 de cadre pe secunda pentru a crea o buna imagine in miscare. Acest numar este folosit, astazi, in cinema. Standardele americane de televiziune au adoptat rata de cadru de imagini pe secunda iar cele europene folosesc o rata de 25 de cadre pe secunda. Pentru o mai buna redare a miscarii, in televiziune s-a introdus si o dublare a numarului de imagini prin intercalarea unor imagini virtuale intre cele 25 sau 30 imagini reale.

In televiziunea alb si negru bazata pe un tub catodic, un singur fascicul de electroni, scaneaza de la stanga la dreapta si de sus in jos un ecran fosforescent. Fascicul de electroni are intensitate modulate pentru a crea pe ecran diferite nuante de gri.

In televiziunea color un semnal de sincronizare numit "color burst" se adauga la informatiile pentru alb si negru. Sunt folosite trei fascicole , cate unul pentru fiecare din cele trei culori de baza ale spectrului de culori.

Există trei standarde de transmisie analogica, dupa modul in care informatiile suplimentare de culoare pot fi codificate si transmise:

1. NTSC (National Television Systems Committee) este primul sistem adoptat si a fost dezvoltat de americani si foloseste standardul 525 linii si 30 cadre/sec.

2. PAL (Phase alternare rata Line) este de transmisie analogica folosita in majoritatea tarilor europene, cu un standard 625 linii si 25 cadre/sec.

3. SECAM (Sequentiel Couleur Avec Memoire) este folosit in Franta si in spatiul ex-sovietic si are un standard de 625 linii si 25 cadre/sec.

Semnalul analogic de televiziune prin satelit este, de obicei, trimis codat sau necodat, in una din normele standard NTSC, PAL, SECAM. Semnalul analogic este cu modulatie de frecventa si este convertit dintr-un semnal FM la ceea ce e numit baseband, un pachet care cuprinde semnal video si audio.

NTSC

Sisteme de televiziune în diferite ţări ale lumii. Ţările ce folosesc sistemul NTSC sunt colorate cu verde.

NTSC (National Television System Committee, Comitetul pentru un Sistem Național de Televiziune) este sistemul analog de televiziune folosit în America de Nord, majoritatea Americii de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Burma și unele insule din Pacific (vezi harta). NTSC este și numele corpului de standardizare din SUA ce a adoptat standardul de difuzare NTSC. Primul standard NTSC alb-negru pentru televiziune a fost creat în 1941.

În 1953 o a 2-a versiune a standardului NTSC a fost adoptată pentru a permite transmisiunilor color să fie compatibile cu receptoarele alb-negru. NTSC a fost primul sistem color adoptat pe scară largă. După o jumătate de secol de folosință, marea majoritate a transmisiilor NTSC din SUA vor fi înlocuite de ATSC pe 12 iunie 2009 și pe 31 august în Canada.

SECAM

Sisteme de televiziune în diferite ţări ale lumii. Ţările ce folosesc sistemul SECAM sunt colorate cu portocaliu.

SECAM este un acronim pentru « SÉquentiel Couleur À Mémoire » (forma « Séquentiel couleur avec mémoire » este greșită) - este o normă de codare a semnalului video color, inventat de francezul Henri de France (1911-1986) și aplicat în emisuni de televiziune din 1967. Este destinat formatelor video de 625 linii/50Hz. Sistemul SECAM a fost folosit în Franța, țările socialiste din estul Europei, fosta URSS și în Orientul Mijlociu. Există și norme de difuzare specifice, notate cu literele L/L', B/G și D/K sau K', prezentate în lista de mai jos:

• SECAM L/L : Franța.

• SECAM B/G : Grecia, Iran, Egipt, Arabia Saudită, Libia, Maroc, Algeria, etc.

• SECAM D/K : Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Fosta URSS / C.S.I., etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transmisia Semnalelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 150 cuvinte
Nr caractere:
16 920 caractere
Marime:
301.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!