Securitatea în Rețelele GSM

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Securitatea în reţelele GSM

Reţelele GSM sunt considerate ca având un nivel mediu de securitate. Autentificare utilizatorului se face prin intermediul unui protocol de tip înterogare-răspuns folosindu-se o cheie de criptare cunoscută în prealabil. Comunicaţiile între utilizator şi celula GSM pot fi criptate. În Europa şi în Statele Unite este folosit sistemul de criptare A5/1, din el fiind derivat sistemul A5/2 folosit de alte ţări. Acesta din urmă este mai slab şi poate fi spart în timp real, adică în timp ce utilizatorul poartă o conversaţie.

Interceptarea semnalelor pe circuite fizice

Cu toate limitarile impuse prin legislatie activitatilor de interceptare, structura retelelor de telecomunicatii si alti factori favorizanti permit accesul relativ simplu si direct la circuitele fizice care deservesc anumiti abonati. Gradul redus de protectie a circuitelor fizice pe unele portiuni de traseu face posibila interpunerea unor dispozitive de preluare, amplificare, ascultare, înregistrare sau chiar transmitere la distanta a comunicatiilor interceptate (convorbiri telefonice, transmisii de date, fax, discutii ambientale si imagini).

Mijloacele tehnice implantate în echipamentele centrale sau terminale de telefonie sau pe circuitele fizice aferente acestora faciliteaza interceptarea convorbirilor telefonice, a discutiilor sau imaginilor ambientale si transmit semnalele utile catre punctele de stocare/prelucrare.

Interceptarea semnalelor electromagnetice

Emitatorul modulat cu semnale audio sau video reprezinta un mijloc tehnic sigur de acces la informatiile vehiculate prin retelele de comunicatii (voce, date) sau în spatiile de interes (discutii ambientale, imagini), pentru ca plasarea lui poate fi rapida si relativ facila, iar conditiile de receptie a semnalelor pot fi asigurate fara riscuri.

În anumite împrejurari, emitatorii sunt disimulati în aparatura electrica, electronica sau de telecomunicatii existenta sau introdusa conform unui scenariu în spatiul vizat: o lampa electrica, o telecomanda pentru televizor, un fax, o mapa de birou, un obiect de arta sau un bibelou, un ceas, o carte.

Persoana interesata sa plaseze mijloace de interceptare apeleaza fie la procedeul cadourilor sau donatiilor, fie racoleaza pe unul dintre cei care au acces frecvent în spatiul vizat sau care se ocupa de întretinerea unor obiecte, instalatii sau echipamente.

Metodele practicate pentru implantarea unui emitator într-un spatiu de interes pot fi grupate astfel:

a) plasarea directa a emitatorului, de catre o persoana racolata anterior, care, prin natura atributiilor de serviciu, are acces oficial în spatiul vizat, cu prilejul unei activitati planificate sau conform unui scenariu abil regizat;

b) plasarea indirecta a emitatorului, mascat într-un obiect functional sau decorativ, oferit cadou unei persoane care lucreaza în spatiul vizat;

c) plasarea indirecta a emitatorului, prin mascarea lui într-un obiect ce apartine unei persoane neavizate (purtator involuntar), care participa frecvent la activitatile ce se desfasoara în spatiul aflat în atentie.

TEHNOLOGIA CRYPTECH PENTRU PROTECTIA TELECOMUNICATIILOR MOBILE

Tehnologia creeaza aparate din ce in ce mai puternice, iar distantele acoperite sunt din ce in ce mai mari. Sistemul de telefonie mobila GSM (Global System for Mobile Communications) reprezinta unul din pasii cei mai insemnati spre comunicarea globala. Peste 2 miliarde de oameni din intreaga lume schimba informatii (vocale, sms, imagini) prin intermediul telefoanelor mobile, care pot fi conectate la scara internationala datorita contractelor de roaming.

Observații:

Securitatea în reţelele GSM

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea in Retelele GSM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 491 cuvinte
Nr caractere:
14 507 caractere
Marime:
586.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Vasile Florin
Sus!