Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Definiţie : Redresorul este un circuit realizat cu diode sau tiristori care are rolul de a transforma tensiunea alternativă în tensiune pulsatorie.

2. Generalitaţi

Funcţionarea majorităţii circuitelor electronice se bazează pe utilizarea energiei de la una sau mai multe surse de alimentare în curent continuu. Cu toate că se pot folosi baterii sau alte surse de energie portabile de cele mei multe ori tensiunea continuă se obţin prin conversia tensiunii alternative din reţeaua de distribuţie cu frecvenţa 50Hz. Această conversie se realizează cu ajutorul redresoarelor. Transformarea tensiunii alternative într-o tensiune care are o componentă continuă diferită de 0 este posibil datorită elementelor neliniare pe care le conţine circuitul redresor.

Înaintea circuitului redresor propriu-zis R se găseşte un transformator T. Acesta are rolul de a modifica tensiunea de curent alternativ a reţelei la nivelul necesar obţinerii tensiunii continue dorite si de a izola aparatul electronic, alimentat de reductor, de reţeaua de curent alternativ. După circuitul de redresare se intercalează un filtru F pentru a extrage componenta continuă şi pentru a elimina pe cât posibil componentele alternative ce apar la ieşirea circuitului redresor. În cazul în care consumatorul C nu admite fluctuaţii ale tensiunii continue de alimentare, se introduce şi un stabilizator St care menţine tensiunea de la ieşire constantă, când tensiune de reţea sau curentul în sarcină ( consumator ) variază.

A doua schemă corespunde unor consumatori de putere şi utilizează un redresor comandat de blocul de comandă BC care îndeplineşte rolul de element de reglare şi eventual, de stabilizator. În cazul unor consumatori mai puţin pretenţioşi care pot utiliza direct tensiunea pulsantă produsă de redresor se renunţă la circuitul de filtrare F. De asemenea în anumite cazuri, redresorul poate fi alimentat direct de la reţea.

Structura tipică a unui redresor

3. Clasificare

Din punct de vedere al numărului de faze avem:

- redresoare monofazate;

- redresoare polifazate.

Cele monofazate pot fi:

- monoalternanţă;

- bialternanţă.

Cele bialternanţă :

- bialternanţă în punte;

- bilaternanţă în punct median.

Cele trifazate pot fi:

- cu trei pulsuri la ieşire;

- cu şase pulsuri la ieşire;

- pot fi în punct median sau în punte.

Redresoarele se mai clasifică în redresoare necomandate care utilizează diode cu vid, diode cu gaz., sau diode semiconductoare şi redresoare comandate realizate cu ignitoare, tiratroane, tiristoare, tranzistoare, etc., având posibiliatea reglării tensiunii comandate prin modificarea comenzilor transmise elementelor redresoare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Redresoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 430 cuvinte
Nr caractere:
8 090 caractere
Marime:
332.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!