Previzualizare referat:

Extras din referat:

În lucrarea de faţă am prezentat pe scurt multimetrele, arătând utilizarea lor (măsurarea intensităţii, tensiunii, rezistenţei fiind cele mai importante), sursele de pericol; axându-mă mai mult pe lucrurile esenţiale pentru înţelegerea lor. Am tratat în paralel atât multimetrele anologice cât şi pe cele digitale, dar am folosit în exemple pe cele digitale datorită faptului că sunt mai des folosite, principiile de bază fiind comune.

Cel mai utilizat aparat de măsură electric poartă numele de multimetru. Denumirea vine de la faptul că aceste aparate sunt capabile să măsoare o plajă largă de variabile, precum tensiune, curent (intensitatea), rezistenţă şi altele. Multimetrele sunt de două feluri: analogice si digitale (numerice). În cele ce urmează voi prezenta asemănările şi deosebirile dintre ele, nu înaite de a prezenta schema de principiu a uniu multimetru ce poate măsura tensiune, curent şi rezistenţă (de altfel, unul din cele mai folosite).Cu toate cele trei funcţii disponibile, acest multimetru mai este cunoscut şi sub numele de volt-ohm-miliampermetru.

Multimetrul analogic şi digital

Multimetrele digitale dispun de afişaje digitale, precum ceasurile digitale, pentru indicarea acestor mărimi. Multimetrele analogice indică mărimile de mai sus prin intermediul unui ac indicator în lungul unei scale gradate. Iată câteva exemple de multimetre analogice şi digitale:

Multimetre anlogice şi digitale

Multimetrele analogice sunt de obicei mai ieftine decât variantele digitale. De asemenea, ele sunt mult mai utile pentru începători, ca şi instrument de învăţare. Este recomandat să fie citite cu atenţie instrucţiunile de bază înainte de a le utiliza! Dacă multimetrul este digital, va necesita o baterie pentru funcţionare. Dacă este analogic, nu este nevoie de o baterie pentru funcţionarea lui.

Unele multimetre digitale au o ajustare automată (desemnată prin notaţia „autoranging”). Un astfel de instrument are doar câteva poziţii pe care le putem selecta. Cele cu ajustare manuală au mai multe poziţii pentru fiecare mărime de bază: câteva poziţii pentru tensiune, câteva pentru curent şi câteva pentru rezistenţă. Auto-ajustarea este domeniul aparatelor de măsură mai scumpe, fiind analoage maşinilor cu schimbător automat. Un astfel de aparat de măsură „schimbă vitezele” automat pentru identificarea celui mai bun domeniu de măsură în cazul fiecărei măsurători.

Prezentarea generală a unui multimetru

Cu siguranţă că există o multitudine de modele, fiecare cu caracteristici diferite, totuşi, multimetrul prezentat aici este unul general, utilizat pentru prezentarea principiilor de bază ale uniu multimetru general.

Observații:

A fost prezentat la Universitatea din Pitesti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Multimetre.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 421 cuvinte
Nr caractere:
12 780 caractere
Marime:
407.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Constantin Stanescu
Sus!