Înregistrarea Magnetică a Imaginii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avantajele deosebite al înregistrării magnetice în domeniul audio au impus efectuarea de cercetări sporite pentru extinderea acesteia si în domeniul video. Aceasta a dus la apariţia pe piaţa, în ultimii zece ani, a video casetofoanelor pentru marele public.

Principala dificultate întâmpinata, provine din frecventa limita maxima a semnalului video. Aceasta în funcţie de norma, este cuprinsa intre 4-6 MHz fiind mult mai mare dacit frecventa maxima corespunzătoare unui semnal audio de înalta fidelitate (20 KHz). Astfel pentru standardul OIRT rezulta un raport al celor doua frecvente de 325. Dacă consideram că o frecventa audio maxima de 20 KHz poate fi înregistrata fora probleme deosebite la o viteza de deplasare a benzii de 9,5 cm/s si dorim prin intermediul aceluiaşi cap sa înregistram un semnal video, conform relaţiilor (4.6 si 4.7) va rezulta un necesar de viteza de: 9,5-325=30,875 m/s. Aceasta cifra duce la un consum exagerat de banda care nu poate fi acceptat.

Micşorarea vitezei de antrenare ă benzii fara ca definiţia imaginii sa fie puternic afectata se poata face pe doua cai: reducerea latimii întrefierului capului magnetic si prin mărirea vitezei relative cap-banda magnetică. Deoarece întrefierul nu poate fi coborât sub o anumita limita, eforturile au fost concentrate în vederea stabilirii unei vitezei a benzii cit mai scăzute, asociata cu o rotaţie a capetelor magnetice video, astfel incit sa se realizeze un compromis optim intre consumul de banda si calitatea imaginii.

In continuare se vor prezenta particularităţile înregistrării magnetice a semnalelor video cu videomagnetoscoape destinate amatorilor.

I.1. Principiile înregistrării semnalelor video pe banda magnetică

Înregistrarea magnetică a semnalelor video pe videocasetofoanelor destinate marelui public se face se face cu ajutorul unui tambur cu disc rotativ care conţine doua capete diametral opuse. Banda magnetică care se deplasează, fata contact cu suprafaţa acestuia pe un sector de cere 180 astfel că forma pe care o ia este jumătate din litera ohm.

Durata de înregistrare a benzii se măreşte prin utilizarea unei latini mai mari (12,7 mm) si descrierea de către capetele video a unor piese înclinate. Pentru acesta, direcţia de deplasare a benzii si axa de rotaţie a sistemului cu capete nu sunt perpendiculare. La primele tipuri de video-casetofoane nivelul rolelor debitoare si primitoare era diferit iar axul sistemului rotativ, vertical,obţinându-se dispunerea din fig.1 b si c. Aparatele fabricate actualmente

pe scara mare sunt caracterizate printr-o deplasare a benzii în acelaşi plan iar sistemul rotativ este inclinat. Acest lucru este foarte important din punct de vedere al construcţiei casetelor.

In prima varianta, din motive de reducere a gabaritului, cele doua role ale casetei erau aşezate suprapus (coaxiale) iar în a doua varianta, rolele sunt în acelaşi plan că la casetele audio.

Sistemul mecanic al capetelor este diferit în funcţie de tipul video-casetofonului. Astfel ele se pot găsi montate pe un tambur superior rotativ (fig. 1 b) sau pe un disc care se roteşte intre doi tamburi imobili (fig. 1 c). Fiecare cap magnetic în mişcarea lui de revoluţie va descrie pe banda un traseu inclinat. Se obţin piese alternate corespunzatoare timpului în care capetele sunt în contact cu banda (fig.1 d).

In funcţie de standard, înclinarea variază intre 3-5 grade iar lungimea piesei, intre 96 mm si 165 mm.

După cum se vede în fig.1, pe banda se mai inregistreaza doua piese marginale. Pista de sus este destinata semnalului audio, iar pista de jos unor semnale de sincronizare necesare servomecanismelor.

Viteza de rotaţie a capetelor este astfel aleasa incit pe timpul cât acestea sunt în contact cu banda sa se imprime semnalul video corespunzător unui semicadru (312,5 linii).Frecventa acestuia fiind de 50 HZ, rezulta că timpul în care un cap descrie o pista este de 1/50s = 20 ms. Practic vorbind, de exemplu când primul cap a descris pista A ajungând la marginea superioara, cel de al doilea cap este prezent la marginea inferioara pentru a imprima pista B în 1/50 s. După descrierea acesteia,urmează o noua imprimare cu primul cap pe pista A si procesul se repeta periodic. Pista A care conţine cele 312,5 linii ale primului semicadru si împreuna cu pista B ce cuprinde următoarele 312,5 linii ale celui de al doilea semicadru, formează o imagine completa de 625 linii care se inregistreaza în 1/25 s.

Perioada de rotaţie a unui cap magnetic fiind de 1/25 s, va rezulta o turaţie a sistemului mobil de1500 rot/min.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inregistrarea Magnetica a Imaginii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 247 cuvinte
Nr caractere:
23 167 caractere
Marime:
1.97MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!