Arhitectura sistemelor electronice în spitale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemele medicale modern se bazeaza tot mai mult pe accesarea si prelucrarea in timp real a unui mare volum de date si informatii medicale, caracaterizate printr-o diversitate de tipuri si grade de structurare. Intelegerea importantei majore pe care sistemele de evident electronic a datelor medicale (EHR) o au in cadrul sistemelor informatice medicale au determinat in intreaga lume adoptarea lor in ritm accelerat, fiind totodata elaborate standardele si metodele de control al calitatii menite sa sustina acest proces.

Evidenta electronic a datelor medicale (Electronic Health Redord-EHR) adeenit treptat un elemenet central pentru strategiile nationale de dezvoltare a informaticii medicale din majoritatea tarilor europene.Necesitatea de a stoca si partaja un volum tot mai mare de date clinice,pastrand fidel in acelas timp semnificatia clinica a contributiilor individuale,a determinat o preocupare crescand pentru elaborarea si adoptarea unor standard de interoperabilitate.

Organizarea structural a EHR trebuie sa corespunda nevoilor medicilor. Usurinta inregistrarii datelor si suportul pentru contributiile narrative reprezinta motivele principale pentru care inca multi medici prefer inregistrarile pe suport de hartie.

Ingrijirea pacientilor presupune acceasarea de catre clinicieni a unui volum si unei varietati din ce in ce mai mari de date medicale precum si necesitatea partajarii acestor date intre diversi furnizori ai serviciilor de sanatate.Nu este de neglijat nici dreptul pacientului de a-si accesa datele proprii si de a juca un rol active, constient si documentat in managementului sanatatii proprii.

Ingrijirea sanatatii implica transferul uni volum imens de date si informatii, cum sunt:

- Un set standardizat de informatii pentru pregatirea medicala initiala

- Informatii actualizate accesate in cadrul procesului de pregatire medicala continua

- Date administrative colectate la fiecare adresare a pacientului catre un serviciu medical si actualizari ale acestor date cu ocazia fiecarei reveniri

- Date si informatii clinice,diagnostic,terapeutice si administrative associate fiecarui episode de ingrijire a sanatatii

Pentru a fi utila,informatia medicala trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte

calitative:

- Acuratetea-corectitudinea datelor sa fie atestata cu o incredere cat mai mare

- Completitudinea-sa fie incluse toate datele relevante

- Accesibilitatea- sa fie accesibile in orice moment si loc

- Relevant-datele sa fie utile pentru contextual dat, asigurandu-se astfel acuratetea interpretarii lor

Conceptul de evident electronic a datelor medicale a suferit de-a lungul timpului mai multe transformari si reconsiderari ,pe masura cresterii complexitatii si a schimbarii naturii datelor medicale, concomitant cu evolutia sistemelor de ingrijire a sanatatii.

Variatiile in terminologie,adesea implivand specificul national, sunt legate nu doar de formulare ci si de continut si context clinic, In present, acest concept imbraca mai multe forme,definite dupa cum urmeaza:

- CPR (computer-based patient record-SUA) Evidenta computerizata a datelor pacientului- asigura inregistrarea tuturor informatiilor medicale ale unu pacient pe parcursul intregii sale vieti.Presupune achizitia datelor medicale din diverse surse ceea ce necesita un inalt grad de interoperabilitate a datelor,greu de atins in momentul actual.De remarcat faptul ca inregistrarile se refera la un singur subiect-pacientul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura Sistemelor Electronice in Spitale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 572 cuvinte
Nr caractere:
9 800 caractere
Marime:
98.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!