Realizări românești în materie tehnologică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romania a fost una din primele tari din lume care a introdus automobilul in trafic chiar din momentul in care acesta a inceput sa fie construit. Inca din 1885, in Bucuresti existau 2 automobile cu aburi care transportau marfa si erau construite de compania franceza Gardner Serpollet.

Primul automobil inregistrat in Cartea de Aur editata de Automobil Club Roman (ACR) a fost un automobil-vagon construit de Peugeot cu un motor de 4 HP putere.

Masina a fost importata in 1889 de catre Barbu Bellu din Bucuresti. Aceeasi sursa arata ca in 1895 trei oameni din Craiova au adus in tara 3 automobile-vagon de tip Benz cu motor de 12 HP. Un an mai tarziu, alte 3 auto-vagoane au fost distribuite in orase diferite: un Peugeot in Bucuresti, un Rochet-Schneider in Tecuci si o tricicleta Bolle in Falticeni. Una din masinile vechi americane a aparut pe strazile Bucurestiului in 1898. A fost construita de catre atelierele E. R. Olds, care a au inceput sa produca masini cu un an mai inainte.

Pana in 1966, cand guvernul de atunci a lansat o licitatie pentru productia de autoturisme de clasa medie, cu o capacitate cuprinsa intre 1. 000 - 1. 300 cmc, pe strazile Romaniei circulau doar vreo trei mii de masini, evident din import. Autoritatile de atunci doreau sa construiasca o fabrica pentru productia in serie a 40. 000-50. 000 de exemplare anual.

Interesate de licitatie au fost atunci mai multe companii europene: Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo si Austin. Specialistii au luat in considerare mai multe prototipuri: Renault 10, Peugeot 204, Fiat 1100D, Alfa Romeo 1300, Austin Mini Morris. Pentru ca era considerat cel mai ieftin si nu avea nevoie de cheltuieli foarte mari pentru linia tehnologica, autoritatile romane au ales modelul Renault 12. Numai ca acest model se afla inca in faza de prototip in Franta, urmand sa fie lansat in 1969, in timp ce contractul dintre Renault si guvernul roman a fost semnat in 1966. S-a ales o solutie de compromis: pana la lansarea Renault 12, urma sa se asambleze in Romania alt model. Prima varianta ar fi fost modelul Renault 16, dar, din cauza costurilor prea mari, s-a hotarat demararea productiei pentru modelul Renault 8 - batrana Dacia 1100. Fabrica de la Pitesti a fost construita intr-un timp-record, doar un an si jumatate.

La 1 iulie 1968 a inceput testarea instalatiilor si a liniei de productie si, pe 3 august 1968, prima Dacie 1100 a vazut lumina zilei.

In era comunista, in locul unde se fabrica Dacia erau doua linii de productie, una pentru Romania si una pentru export (acelasi model, dar cu piese superioare). Este cunoscut faptul ca multi romani din apropierea granitei ungare si-au cumparat masina din Ungaria si au condus-o inapoi acasa. Primul autoturism fabricat in Romania - oferit familiei Ceausescu Bineinteles, primul autoturism fabricat in Romania a fost oferit cadou familiei Ceausescu.

Pe motor, amplasat in spatele vehiculului, se afla o placheta din platina, cu omagii adresate lui Nicolae Ceausescu.

In prezent ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Realizari Romanesti In Materie Tehnologica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 980 cuvinte
Nr caractere:
19 957 caractere
Marime:
220.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Tehnologică
Tag-uri:
realizari tehnologice, romania
Predat:
la gimnaziu
Sus!