Claude Monet - viața și opera cu ilustrații

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alaturi de marii pictori Pissaro, Renoir si Sisley, Monet este unul din reprezentantii cei mai importanti ai impresionismului. Impresionismul este acel curent artistic care a revolutionat pictura secolului XIX. Claude Monet a trezit admiratia contemporanilor sai prin utilizarea de culori luminoase, precum si cu peisajele sale, in care a transpus pe panza vibratia. El este intemeietorul impresionismului. In acest curent imaginea este pulverizata; unii critici de arta spun ca este pictat aerul.

Claude Monet s-a nascut la Paris in anul 1840 dar copilaria si-a petrecut-o in Normandia. Si-a inceput viata artistica prin a face si a vinde caricaturi. Cel care i-a influentat soarta mai tarziu a fost Eugen Boudin. El este cel care-l initiaza pe Monet in taina utilizarii vopselei cu ulei si in tehnica plen air nepermisa in pictura academica. Mai tarziu Claude doreste sa studieze pictura la Paris. Familia nu a fost multumita de investitia pe care au facut-o pentru studiile pictorului. Matusa sa a fost cea ce i-a oferit o bursa continua.

Monet se inscrie la L Academie Suisse. Acolo il cunoaste pe Pissaro. In 1861, Monet este inrolat, pleaca in Algeria, unde se imbolnaveste de tifos de aceea este trimis acasa. El se intoarce la Le Havre. In timp ii cunoaste pe Johann Jongking si Charles Gleyre, in atelierul caruia lucreaza. Salonul accepta doua dintre lucrarile lui din Padurea Fontainebleu iar critica le primeste cu apreciere. Lumea ii confunda numele cu cel al lui Manet, care a provocat un real scandal cu opera Olimpia. In 1866 Monet are un succes colosal la Salon cu un peisaj si portretul lui Camille. In 1867 se muta pe aceeasi strada cu Renoir. Salonul ii respinge lucrarile deoarece erau prea apropiate de acea pictura tanara impotriva careia luptau criticii de arta. Camille care era iubita lui aduce pe lume un baiat pe care-l va numi Jean. Viata tinerei familii e tulburata de probleme materiale. Din acest motiv Monet vroia sa se inece, fapta marturisita lui Bazille. Din fericire, Louis Gaudibert ii cumpara cateva tablouri, astfel artistul calatorind la Paris. El se stabileste pe malul marii. Salonul ii respinge din nou tablourile. Monet se muta in timpul verii la Saint-Michel. Renoir il viziteaza des deoarece pentru el sa picteze in compania lui Monet este ceva placut, zice el. In 1870 isi legalizeaza relatia cu Camille. Se muta la Trouville unde este surprins de razboiul pruso francez. Bazille cade pe front. Picteaza la Londra si in portul olandez Zaandam. Cand se intoarce la Paris, Camille mosteneste pe neasteptate o avere. Impreuna cu noua lui cunostinta Gustav Caillebotte, si cu vecinii sai prieteni infiinteaza Asociatia Artistilor Independenti. Prima expozitie o realizeaza la renumitul fotograf Nadar. Tablourile nu au vanzare prea mare. Criticii si publicul ii luau in batjocura lucrarile. Rasarit de soare devine, in esenta, manifestul impresionismului. In anul urmator, se vand la casa de vanzari a lui Drouot tablouri ale lui Monet ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Claude Monet Viata Si Opera Cu Ilustratii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
802 cuvinte
Nr caractere:
3 754 caractere
Marime:
1.15MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Plastică
Tag-uri:
arta, cultura
Predat:
la gimnaziu
Sus!