Wolfgang Amadeus Mozart

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 27 ianuarie 1756 s-a nascut la Salzbourg Wolfgang Amadeus Mozart, cel ce avea sa devina copilul minune al muzicii clasice si cel mai mare compozitor al secolului al XVIII-lea. Wolfgang s-a remarcat foarte timpuriu. La 3 ani a inceput sa cante la pian, la 4 canta la vioara, la 5 canta uimitor de bine la crarinet iar la 6 ani a inceput sa compuna. Observand ca fiul sau este inzestrat cu calitati iesite din comun, Leopold Mozart, tatal marelui compozitor, a decis sa mearga intr-un turneu impreuna cu cei doi copii ai lui (Wolfgang si Maria Anna). Prima sa opera La finta semplice a compus-o la 13 ani si a fost cea care a deschis sirul creatiilor de succes din viata lui Mozart.

Devenind major si iesind de sub aripa protectoare a tatalui sau Wolfgang clacheaza: devine un om arogant, ingamfat, lipsit de tact, impulsiv, cheltuia banii fara chibzuinta, isi irosea talentul si nu invata sa aprecieze corect un caracter. In mare toate acestea Mozart le facea cu scopul de a sfida dorintele tatalui sau.

A sustinut concerte la Viena, Munchen, Koblenz, Franckfurt, Bruxelles, Paris, Londra, Lyon, Neapole, Bolognia, Venetia, Insbruck s. a. In 1777 a mers impreuna cu mama sa intr-un turneu european cu scopuld e a gasi o slujba dar tentativa esueaza. In timpul acelui turneu mama sa moare iar el se intoarce la Salzburg unde se angajeaza ca organist al curtii. Nesupunerea sa a determinat curtea sa-l demita iar Wolfgang pleaca la Viena. Acolo va locui la familia Weber de a caror fiica se va indragostii. IN 1782 in august Wolfgang se casatoreste cu Constante Weber, fara permisiunea tatalui sau.

Dupa casatoria cu aceasta toate lucrurile in viata lui Mozart au inceput sa mearga bine: primea comenzi si avea elevi. In acel an a compus una din cele mai mari capodopere ale sale Rapirea din Serai care a fost prezentata pe scena teatrului national si a avut un mare succes.

In aceleas an il cunoaste pe poetul italian Lorenzo da Ponta cu care va compune trei opere de foarte mare succes Nunta lui Figaro (1786) Don Giovanni (1787) si Cossi fan tutte (1790) Aceste opere i-au adus o mare faima si recunoastere compozitorul iar pe 2 decembrie 1788 este numit compozitor de camera al imparatului JosefII lea cu un salariu de 800 de guldeni (echivalentul a 3500 $ in 1996). Mozart nu a apreciat foarte multi compozitori dar pentru Bach, Handel si mai ales pentru Hayden a avut un respect foarte mare si chiar operele lor l-au inspirat.

In ultimul sau an de viata a compus opera flautul fermecat care s-a jucat pe 30 sept 1791 la Viena La numai 36 de ani, suprasolicitarea si o boala de rinichi a dus la moartea compozitorului. A avut parte de o inmormantare umila la groapa comuna Sf. Marx iar ramasitele sale nu se stie nici acum unde se odihnesc.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Wolfgang Amadeus Mozart - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
463 cuvinte
Nr caractere:
2 324 caractere
Marime:
7.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
compozitii, muzica
Predat:
la gimnaziu
Sus!