Viața Și Opera Lui Antonin Dvorak

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fiu al unui macelar-cafegiu, a inceput prin a invata meseria de macelar, iar primele notiuni despre muzica le datoreaza organistului orasului Zlonice. Tatal lui s-a resemnat destul de greu sa-si trimita fiul la scoala de organisti de la Praga.

Tanarul Dvorak a primit simultan o solida formatie clasica de organist si pianist si a trecut prin experienta muzicii de dans si de braserie, ca violonist in orchestra lui Komzak. In 1862, a obtinut un loc de violist de rang in orchestra Operei nationale, recent fondata de Smetana si a descoperit creatiile acestuia, fiind sedus in mod special Mireasa vanduta, primul exemplu convingator al nationalismului muzical ceh. Profund convins din acel moment de rolul lui de muzician national, Dvorak isi datoreaza primul succes de compozitor unui imn patriotic, Mostenitorii de la Muntele alb. In 1873, a parasit opera, devenind titular al orgii bisericii Sf. Adalbert din Praga si s-a casatorit cu Anna Cermakova, care avea sa-i daruiasca sase copii. A primit o bursa pentru a se duce sa lucreze la Viena, unde a facut cunostinta cu Brahms. Acesta din urma l-a ajutat mult, recomandandu-l editorului sau Simrock, care a tiparit din creatia lui Dvorak Cantecele morave, Dansurile slave si mai multe simfonii, iar, pe de alta parte, l-a prezentat dirijorului Hans von Bulow, care a contribuit intr-un mod determinant la propagarea creatiei muzicianului ceh si la a-l ajuta sa cucereasca un renume european.

La 38 de ani, Dvorak facea prima sa calatorie in Anglia, unde avea sa revina de noua ori, dirijand un mare numar de interpretari ale lucrarilor sale, semnand chiar si prima auditie a Simfoniei a VII-a, comanda a Societatii filarmonice din Londra. Dar succesele in strainatate nu l-au satisfacut pe acest poet al sufletului ceh, care cauta acea lucrare decisiva care sa impuna la Praga chiar traditia al carei depozitar se considera a fi. Atunci a scris un mare oratoriu national, Sfanta Ludmila (a carui eroina este un important personaj istoric, prozelita a crestinismului si bunica a lui Venceslas, primul duce crestin al Boemiei) si o opera, Iacobinul, care aduce pe scena tipuri caracteristice: profesorul cu idei progresiste, fiica lui frumoasa si pura, seniorul local, nobil si generos si fiul acestuia, din nefericire de o mare viclenie. Era inceputul unei serii de oratorii si de opere nationale dintre care cea mai populara va ramane Rusalka, dar aceasta din urma creatie va fi cu mult mai tarzie.

Necucerind deocamdata decat succese de dimensiuni medii, Dvorak a continuat sa calatoreasca, prima auditie a Simfoniei a VIII-a avand loc in 1890, la Praga.

Primind o ciudata telegrama din partea unei americance, Mrs. Jeanette Thurber, care ii oferea conducerea conservatorului din New York, pe care il infiintase, el a acceptat si a plecat sa predea acolo, intre 1892 si 1895. Creatiile lui americane raman printre cele mai cunoscute, asa cum este Simfonia a IX-a, prezentata in prima auditie la Carnegie Hall din New York, sub bagheta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata Si Opera Lui Antonin Dvorak
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 483 cuvinte
Nr caractere:
6 948 caractere
Marime:
177.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Tag-uri:
compozitii, muzica
Predat:
la gimnaziu
Sus!