Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un gen distinct al dramaturgiei musicale, opera a aparut in Italia renascentista, ca o forma selecta de divertisment. Curand opera a devenit populara cu un public larg, si s-a raspandit in intreaga Europa.

Opera este un spectacol dramatic in care replicile sunt cantate si au acompaniament musical. Desi textile, musicale ca si spectacolul fusesera cu mult timp in urma combinate in diferite moduri, opera adevarata a aparut doar la sfarsitul secolului al 16-lea, in Italia renascentista.

In epoca renasterii oamenii erau fascinati de tot ceea ce avea legatura cu Grecia sau cu Roma Antica. In 1597 s-a prezentat in fata unui public format din nobili prima opera cunoscuta, Dafne, cu muzica compusa de Jacopo Peri. Din opera Dafne s-au pastrat doar cateva fragmente. Prima opera a carei partitura a supravietuit in totalitate a fost opera Euridice (1600) compusa de Peri si Giulio Cacchini. Subiectul este preluat din mitologia antica. Euridice, sotia prea-iubita a poetului si muzicianului Orfeu, moare si este coborata in Infern; decis sa o salveze. Orfeu o urmeaza, magia cantecului sau ajutandu-l sa infrunte toate primejdiile Infernului. Cu toate ca mitul a reprezentat sursa de inspiratie, autorul si-a permis sa schimbe sirul naratiunii-o practica ce a devenit un fel de traditie in opera. In versiunea antica a povestirii. Orfeu nu face fata testului final la care este supus.

Primele opera erau afaceri aristocratice, puse in scena in reprezentatii particulare la care lua parte nobilii, sau ocazia unor casatorii princiare, sau mari receptii. Prima reprezentatie publica, in fata unui public care platise pentru aceasta, a avut loc in 1637, la Venetia. Experimentul a fost un succes. Au inceput sa apara teatre in intreaga Italie si opera s-a raspandit rapid si in alte parti ale Europei.

Aceasta perioda a fost remarcabila pentru decorurile si costumele pompoase si efectele spectaculoiase realizate de diverse masinarii din culise. In 1645, un vizitator englez la Venetia, memorialistul John Evelyn, nota ca opera era, unul dintre cele mai magnifice si mai luxoase divertismente inventate de mintea umana.

Popularizarea operei a grabit schimbarile in raportul dintre text si muzica. Intentia originalitatea a fost aceea ca muzica sa sustina, din fundal, impactul textului rostit. Primele spectacole earu complet vorbite, sau textul era scandalat si exista foarte putina melodie, sau chiar deloc, iar ritmul era doar cel dat de vorbirea naturala, uneori acompaniata de cativa instrumentisti. In 1607 primul mare geniu al operei Claudio Monteverdi, a angajat un ansamblu mai mare si mai variat de instrumentisti si a introdusnoi forme de incitare dramatica, dand frau liber unor noi exprimari a emotiilor umane in muzioca pe care a compus-o pentru opera sa Orfeu, inspirata tot de celebrul mit al lui Orfeu si Euridice. Intarita de lucrarile ulterioare ale lui Monteverdi, noua tendinta in arta muzicala a devenit din ce in ce mai evidenta. La inceputul secolului 18, Alessando Scarlatti compunea opera in care muzica ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Opera
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
740 cuvinte
Nr caractere:
3 666 caractere
Marime:
10.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
la gimnaziu
Sus!