Nașterea Operei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un gen distinct al dramaturgiei muzicale, opera a aparut in Italia renascentista, ca o forma selecta de divertisment. Curand opera a devenit populara, cu un public larg, si s-a raspandit in intreaga Europa.

Claudio Monteverdi (1567-1643) a fost primul mare compozitor de opera. Nascut la Cremona, din aproximativ 1590 a lucrat in Mantaua, devenind un cunoscut compozitor de madrigaluri. Prima lui opera, Orfeu, reprezentata la Mantaua, in 1607, a demonstrat puterea operei ca spectacol dramatic muzical. Opera care i-a urmat, Arianna (1608), a fost chiar mai de efect, inlocuind temele conventionale pastorale cu o tema tragica care a smuls lacrimi publicului. Multe din operele lui Monteverdi s-au pierdut, dar lucrarile tarzii au supravietuit, printre care si celebra opera Incoronarea Poppeii (1642). Opera este un spectacol dramatic in care replicile sunt cantate si au acompaniament instrumental. Desi textele, muzica si spectacolul fusesera cu mult timp in urma combinate in diferite moduri, opera adevarata a aparut doar la sfarsitul secolului al XVI-lea, in Italia renascentista.

In epoca renasterii oamenii erau fascinati de tot ceea ce avea legatura cu Grecia sau cu Roma antica. Atunci cand grupurile de invatati, poeti si muzicieni din Florenta au pus problema imbunatatirii dramaturgiei, s-au gandit, spontan, la imitarea vechilor greci care nu rosteau textul dramelor, ci il scandau sau il cantau. Asemenea dispute si speculatii florentine au creat o atmosfera favorabila pentru experimentarea dramaturgiei muzicale. In 1597 s-a prezentat in fata unui public format din nobili prima opera cunoscuta, Dafne, cu muzica compusa de Jacopo Peri.

Din opera Dafne s-au pastrat doar cateva fragmente. Prima opera a carei partitura a supravietuit in totalitate a fost opera Euridice (1600) compusa de Peri si Giulio Cacchini. Subiectul este preluat din mitologia antica greaca. Euridice, sotia prea-iubita a poetului si muzicianului Orfeu, moare si este coborata in Infern; decis sa o salveze, Orfeu o urmeaza, magia cantecului sau ajutandu-l sa infrunte toate primejdiile Infernului. Cu toate ca mitul a reprezentat sursa de inspiratie, autorul si-a permis sa schimbe sirul naratiunii o practica ce a devenit un fel de traditie in opera. In versiunea antica a povestirii, Orfeu nu face fata testului final la care este supus (se uita inapoi la Euridice in timp ce incearca sa evadeze din Infern), insa in opera finalul este trimfator si perechea scapa fericita.

Primele opere erau afaceri aristocrate, puse in scena in reprezentatii particulare la care luau parte nobilii, sau cu ocazia unor casatorii princiare, sau mari receptii. Prima reprezentatie publica, in fata unui public care platise pentru aceasta, a avut loc in 1637, la Venetia. Experimentul a fost de succes. Au inceput sa apara teatre in intreaga Italie si opera s-a raspandit rapid si in alte parti ale Europei.

Aceasta perioada a fost remarcabila pentru decorurile si costumele pompoase si efectele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nasterea Operei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 039 cuvinte
Nr caractere:
5 209 caractere
Marime:
10.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Muzicală
Predat:
la gimnaziu
Sus!